Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Danas polaganje vijenaca na mjestu gdje su mudžahedini ubijali Srbe

Datum objave: ponedeljak, 29 avgusta, 2016
Objavljeno u Ozren - Vozuća
Veličina slova: A- A+

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila danas će prvi put položiti vijence na lokalitetu nekadašnjeg logora u Gostoviću kod Zavidovića, gdje se nalazio zloglasni kamp brigade “El mudžahedin”, blizu kojeg su zakopana 64 masakrirana srpska zarobljenika.

Nedeljko Mitrović Foto: SRNA
Nedeljko Mitrović Foto: SRNA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je polaganje vijenaca predviđeno u 11.00 časova, povodom obilježavanja 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih.

Mitrović je ranije izjavio da zločini počinjeni nad srpskim vojnicima i civilima u Vozući, u opštini Zavidovići u FBiH, i na Ozrenu 1995. godine ima sve karakteristike lokalnog genocida.

On je rekao da je u toku ratnih dešavanja nestalo 412 Srba na ovom području, pronađeno ih je 383, dok se 129 Srba još vode kao nestali.

“Nestali Srbi su razmješteni na 11 različitih lokacija i grobnica i za njima tragamo više od 20 godina”, napomenuo je Mitrović.

On je podsjetio da je 1997. godine postojao načelan dogovor između komisija za traženje nestalih da Republika Srpska dostavi informacije za Srebrenicu, a Federacija BiH za Ozren, ali je Republika Srpska izigrana.

Mitrović je rekao da je u utorak, 30. avgusta, planirano tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana nestalih na planini Ozren na kojoj je izvršen lokalni genocid nad Srbima i izvršeno izmještanje srpskih grobnica.

On je najavio da će 30. avgusta na Ozrenu, nakon parastosa i polaganja vijenaca, biti održana radno-izvještajna Skupština Republičke organizacije na temu traženja nestalih iz Republike Srpske, kao i o zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju.

Mitrović je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH na pronalasku, ekshumacijama i identifikacijama nestalih Srba, napominjući da je od početka rada te institucije za osam godina identifikovano preko 300 Srba sa spiska od 1.670 nestalih iz Republike Srpske.

On je istakao da porodice poginulih iz Republike Srpske žele da se ubrza proces ekshumacija i identifikacija nestalih Srba na području Ozrena putem Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske.

Zamjenik direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Nevenko Vranješ rekao je da se pred Sudom BiH postupak vodi jedino protiv Sakiba Mahmuljina za zločina nad Srbima u Vozući i na Ozrenu, ističući da je prema saznanjima Republičkog centra na području Ozrena i Vozuće poginulo više od 1.100 Srba u ofanzivi pripadnika tzv. Armije BiH, uključujući odred “El mudžahedin”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

svjedočenje srpkinje zarobljene u mudžahedinskom logoru

OKO 60 ZAROBLjENIH SRBA U RUKAMA MUDžAHEDINA …

Zločini u Vozući i na Ozrenu imaju karakter lokalnog genocida …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top