Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

NA KRAJU SUKOBA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI BILO 40.000 NESTALIH

Datum objave: četvrtak, 26 aprila, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

icmp.jpg

DOBOJ, 25. APRILA (SRNA) – Prema zvaničnim podacima Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), na kraju sukoba u bivšoj Jugoslaviji bilo je 40.000 nestalih za koje se sumnjalo da više nisu među živima.

Oko 30.000 lica nestalo je tokom rata u BiH, 5.500 nestalo je u ratu u Hrvatskoj, a 4.400 u sukobu na Kosovu, dok su 23 osobe nestale 2001. godine tokom krize u Makedoniji, rečeno je danas na javnoj tribini ICMP-a u Doboju.

Na tribini, održanoj u organizaciji dobojskog Crvenog krsta, predstavnici ICMP-a podsjetili su da još nije pronađeno oko 10.000 lica nestalih u sukobu u BiH, 2.000 u Hrvatskoj, 900 na Kosovu i 13 u Makedoniji.

Predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica prisutne na javnoj tribini informisali su o procesu traženja, identifikaciji nestalih i ekshumaciji posmrtnih ostataka nestalih lica, kao i o ICMP-ovom centru za uputstva o nestalim licima i drugim temama vezanim za pitanja nestalih.

“Centar za uputstva o nestalim licima je korisno sredstvo putem kojeg porodice nestalih mogu saznati izvještaj o podudaranju uzoraka krvi i da li posjeduju dovoljno uzoraka da bi se identifikovala nestala osoba”, rekao je koordinator Odjeljenja pravde i inicijative civilnog društva pri ICMP-u Metju Holidej.

Prema njegovim riječima, ICMP-ova baza podaka nestalih lica posjeduje podatke za više od 89 000 uzoraka krvi prikupljenih od porodica i rođaka nestalih lica, te 19 744 jedinstvena DNK profila, kao i 36.000 analiziranih uzoraka kostiju uzetih iz posmrtnih ostataka ekshumiranih iz tajnih grobnica u zemljama bivše Jugoslavije.

Predstavnici ICMP-a uručili su prisutnima na tribini brošuru “Vodič za porodice nestalih lica u BiH” u kojoj je objašnjen proces traženja i indentifikacije nestalih, te šema ekshumacije i uputstvo za korištenje ICMP centra, kao i adresar područnih ICMP kancelarija u 13 gradova u BiH.

Međunarodna komisija za nestala lica osnovana je 1996. godine i njena primarna uloga je da obezbijedi saradnju vlada u pronalaženju i identifikaciji lica koja su nestala tokom oružanog sukoba ili kao rezultat kršenja ljudskih prava.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top