Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

NA KRAJU SUKOBA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI BILO 40.000 NESTALIH

Datum objave: četvrtak, 26 aprila, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

icmp.jpg

DOBOJ, 25. APRILA (SRNA) – Prema zvaničnim podacima Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), na kraju sukoba u bivšoj Jugoslaviji bilo je 40.000 nestalih za koje se sumnjalo da više nisu među živima.

Oko 30.000 lica nestalo je tokom rata u BiH, 5.500 nestalo je u ratu u Hrvatskoj, a 4.400 u sukobu na Kosovu, dok su 23 osobe nestale 2001. godine tokom krize u Makedoniji, rečeno je danas na javnoj tribini ICMP-a u Doboju.

Na tribini, održanoj u organizaciji dobojskog Crvenog krsta, predstavnici ICMP-a podsjetili su da još nije pronađeno oko 10.000 lica nestalih u sukobu u BiH, 2.000 u Hrvatskoj, 900 na Kosovu i 13 u Makedoniji.

Predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica prisutne na javnoj tribini informisali su o procesu traženja, identifikaciji nestalih i ekshumaciji posmrtnih ostataka nestalih lica, kao i o ICMP-ovom centru za uputstva o nestalim licima i drugim temama vezanim za pitanja nestalih.

“Centar za uputstva o nestalim licima je korisno sredstvo putem kojeg porodice nestalih mogu saznati izvještaj o podudaranju uzoraka krvi i da li posjeduju dovoljno uzoraka da bi se identifikovala nestala osoba”, rekao je koordinator Odjeljenja pravde i inicijative civilnog društva pri ICMP-u Metju Holidej.

Prema njegovim riječima, ICMP-ova baza podaka nestalih lica posjeduje podatke za više od 89 000 uzoraka krvi prikupljenih od porodica i rođaka nestalih lica, te 19 744 jedinstvena DNK profila, kao i 36.000 analiziranih uzoraka kostiju uzetih iz posmrtnih ostataka ekshumiranih iz tajnih grobnica u zemljama bivše Jugoslavije.

Predstavnici ICMP-a uručili su prisutnima na tribini brošuru “Vodič za porodice nestalih lica u BiH” u kojoj je objašnjen proces traženja i indentifikacije nestalih, te šema ekshumacije i uputstvo za korištenje ICMP centra, kao i adresar područnih ICMP kancelarija u 13 gradova u BiH.

Međunarodna komisija za nestala lica osnovana je 1996. godine i njena primarna uloga je da obezbijedi saradnju vlada u pronalaženju i identifikaciji lica koja su nestala tokom oružanog sukoba ili kao rezultat kršenja ljudskih prava.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top