fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

На хрватској страни више злочина него што је познато

Стјепан Месић
Стјепан Месић

ЗАГРЕБ, 23. АПРИЛА – Бивши хрватски предсједник Стјепан Месић изјавио је да је на хрватској страни било знатно више злочина него што је то јавности познато.

Он је додао да неке појединости излазе тек сада на видјело, те подсјетио да су постојали периоди када се и сама помисао да је било и хрватских злочина одбијала, односно квалификовала као „антихрватство“.

„Имали смо и предсједника Врховног суда који се прославио монструозном изјавом како Хрват у обрани не може починити ратни злочин“, подсјетио је Месић и истакао да злочинце треба казнити и хипотеку њихових злочина скинути са народа.

Он је истакао да се након осуђујуће хашке пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу манипулише са хрватским ветеранима.

„У поплави тих манипулација и лажи, хрватска политичка сцена, част врло ријетким изузецима, на хашке пресуде је реаговала неспремно, чак и незрело“, рекао је Месић за „Нови лист“ и додао да су и медији директно и крајње неетички и непрофесионално подизали тензије, што и даље раде.

Месић је истакао и да је католичка црква дала свој допринос подизању тензија. „Најприје је објавила изјаву Комисије Јустиција ет Пакс, позвала да се моли и пости за праведну пресуду, чиме је јасно дала до знања да сумња у Хашки суд. Потом је два дана прије објављивања пресуде објавила нову

Изјаву, која је крајње негативна за Хашки суд, па је – усуђујем се рећи – лицемјерно позвала на мир и достојанство, да би се на дан доношења пресуде служиле мисе за генерале, а након изрицања пресуде прогласила неправедном, чак и ‘злочином против Бога“, подсјетио је Месић.

Он је додао да у цијели тај контекст мора смјестити и драстичан пад подршке уласку Хрватске у ЕУ, што је за њега кључни доказ дезоријентисаности и необавијештености хрватске јавности у садашњем тренутку.

„Способност и воља да се на примјерен начин носимо с чињеницом да су и на хрватској страни почињени злочини, одмјеравају се и процјењују у приступним преговорима што их водимо са Унијом. То је тачно и ту, дакле, индиректна веза постоји. Али, било би трагично када би нагли пад подршке уласку у ЕУ значио да се већина грађана није спремна суочити с тиме да су злочини почињени“, рекао је Месић.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: