Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Na današnji dan umro jedan od najvećih srpskih vojskovođa

Datum objave: petak, 27 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Na današnji dan 1929. godine umro je vojvoda Stepan Stepa Stepanović, jedan od najistaknutijih srpskih vojskovođa.

General Stepa Stepanović. Foto: Vikipedija
General Stepa Stepanović. Foto: Vikipedija

Pod njegovom komandom u Cerskoj bici, u avgustu 1914. godine, srpska Druga armija razbila je austrougarske trupe, za šta je Stepa Stepanović dobio čin vojvode.

Na Solunskom frontu u septembru 1918. godine Druga armija je, napadajući na glavnom pravcu, u sadejstvu sa Prvom armijom, probila neprijateljsku odbranu, potom izbila na bugarsku granicu i prinudila Sofiju na kapitulaciju.

Učestvovao je u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, a nekoliko godina kasnije postao je profesor istorije na Vojnoj akademiji u Beogradu i pomoćnik načelnika Glavnog štaba.

U generalski čin unaprijeđen je 1907. godine i postavljen za komandanta Šumadijske divizije, 1908. postao je ministar vojske, zatim komandant Drinske, pa Moravske divizije i od 1911. do 1912. godine ponovo ministar vojske.

Vojvoda Stepa predvodio je srpsku vojsku i tokom oslobađanja prostora nekadašnje Jugoslavije od austrougarske vlasti. Bio je zagovornik Jugoslavije. Kao otvoren čovjek, nije krio svoje stavove.

Kada je srpska vojska morala da ostavlja oružje i zakopava topove na Kosovu i Metohiji tokom povlačenja prema Krfu, vojnici su svjedočili da je vojvoda Stepa plakao.

Nakon proboja Solunskog fronta, njegova armija je u svom oslobodilačkom pohodu ušla u Sarajevo 17. novembra 1918. godine.

Hiljade Sarajlija dočekalo je srpsku vojsku i vojvodu Stepu kao oslobodioce – svjedoče mnogobrojni građani, dokumenti i fotografije.

Proglašen je za počasnog građanina Sarajeva, a jedna obala Miljacke decenijama se zvala Obala Stepe Stepanovića, da bi je nakon proteklog građanskog rata u BiH vlasti u Sarajevu preimenovale u Obalu Kulina bana.

Vojvoda Stepan Stepanović preminuo je u Čačku, 27. aprila 1929. godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

103 godine od Cerske bitke | Jadovno 1941.

JE L’ SARAJEVO GDJE JE NEKAD BILO | Jadovno 1941.

Zaboravljeni heroji Prvog svetskog rata: Devet Vajagića kao …




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top