Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Na današnji dan u Marseju ubijen kralj Aleksandar

Datum objave: utorak, 9 oktobra, 2012
Veličina slova: A- A+
kralj Aleksandar Prvi Karađorđević
Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević

Na današnji dan prije 78 godina u Marseju, u Francuskoj, ubijen je srpski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević ubijen je prilikom državne posjete Francuskoj, u koju je otputovao da bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke Njemačke.

Zajedno sa njim 9. oktobra 1934. godine ubijen je i francuski ministar inostranih poslova Luj Bartu, dok je atentator, Vladimir Georgijev Kerin, zvani Vlado Černozemski, pogođen sa više metaka u tijelo, isječen udarcima sablje i linčovan od gnijevne mase.

Prava verzija tragične sudbine kralja Aleksandra, koji je bio stub jedinstvene države južnih Slovena i novog evropskog poretka na jugoistoku Evrope, ostala je nerazjašnjena.

Mnogi istoričari i poznavaoci tog vremena tvrde da iza atentata stoje tajne službe zemalja koje su težile reviziji Versajskog poretka /Italija, Njemačka, Mađarska/, dok su izvršioci bili članovi ustaške organizacije koju je predvodio Ante Pavelić i članovi probugarske struje VMRO.

Kralj Aleksandar Prvi je iz luke Zelenika, u Crnoj Gori, razaračem Jugoslovenske kraljevske mornarice “Dubrovnik” isplovio za Francusku, koja mu je priredila veličanstven doček, o čemu svjedoče i filmski zapisi.

Zvaničan doček po protokolu bio je predviđen u Parizu, gdje je trebalo da ga dočeka predsjednik Republike, a u Marseju su ga dočekali ministar inostranih poslova Luj Bartu i general Žozef Žorž, član Visokog ratnog savjeta.

Svečana povorka se iz luke uputila prema centru burno pozdravljana od velikog broja građana Marseja, a kada su kraljeva kola stigla na trg ispred palate Berze, u 16.20 časova jedan čovjek iskočio je iz gomile, noseći u desnoj ruci buket cveća i na francuskom viknuo: “Živio kralj”!

Iznenada je skočio sa desne strane na papučicu automobila, odbacio buket cvijeća i iz revolvera ispalio više hitaca u pravcu kralja.

Francuski pukovnik Piole, koji je bio najbliži događaju, sa konja je sabljom ubicu oborio na zemlju, ali atentator je i u padu, sa zemlje, nastavio da puca na sve oko sebe, nakon čega su dva policajca ispalila nekoliko hitaca u atentatora, koji je već bio oboren.

Zbog gužve na ulici, automobil sa ranjenim kraljem milio je do policijske stanice, gdje je kralju pružena prva pomoć, ali rane su bile smrtonosne i on je izdahnuo nekoliko minuta poslije 17.00 časova, ne dolazeći svijesti.

Kralj Aleksandar sahranjen je 18. oktobra na Oplencu u zadužbini njegovog oca Petra Prvog Karađorđevića.

Stotine hiljada ljudi je cijelim putem kroz tadašnju Jugoslaviju odavalo počast ubijenom vladaru, a u stanicama gdje je voz stajao intonirana je, trodjelna, jugoslovenska himna /Bože pravde – Lijepa naša – Naprej zastave slave/.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top