fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Godišnjica ubistva kralja Aleksandara: Slava kralju mučeniku

Aleksandar Prvi Karađorđević rođen je 1888. godine na Cetinju. Sin velikog kralja Petra, unuk drugog srpskog kralja Nikole Petrovića. Aleksandar je u sebi imao krv dvije viteške dinastije, imao je krv Njegoševu i Karađorđevu, bio je uman i hrabar, nije se libio da stane na čelo svoje vojske u najtežim momentima po srpstvo, nije se libio da zajedno sa svojom vojskom i narodom prođe albansku golgotu, ni on ni njegov već tada ostali otac kralj Petar.

Predvodio je svoju vojsku u naletu kojim je slomljena kako naš narod kaže švapska sila, bio je opsjednut time da svu porobljenu braću kako ih je zvao oslobodi i ujedini, uspio je u tome i zbog toga zaradio da ga narod prozove kralj Ujedinitelj.

Vaše visočanstvo, danas se navršavaju 84 godine od kada je zlikovačka ruka lišila života Vas srpskog velikana. Vas koji bi ste da ste preživjeli taj atentat,tom istom atentatoru sigurno oprostili, kao što ste našli način da oprostite i onima koji su 1919. u Crnoj Gori digli pobunu, oprostili im i amnestirali ih. Bili ste neko ko je sa prezrenjem gledao na smrt, i upravo zbog toga ste junačke sine odbili da nosite pancirnu košulju, iako ste znali ili makar naslućivali šta se sprema.

Bili ste mučeniče meta svima onima kojima je srpski narod kako tada tako i danas smetnja. Smetali ste jer ste bili nepokorni, smetali ste jer niste htjeli da povijate kičmu pred narastajućim fašizmom i nacizmom, smetali ste jer ste obnovitelj a ne rušitelj Njegoševe kapele, smetali ste jer niste dali na svoje, smetali ste revizionistima, smetali ste ustašama, mačekovcima, drljevićevcima, kačacima, revizionistima, fašistima i nacistima, i upravo su oni svi zajedno uperili nišan u vaše viteške grudi.

Na žalost čitavog srpskog naroda, nisu promašili, uspjeli su u svom naumu da Vas liše života, i da na tijelu srpskog naroda naprave ranu koja ni do današnjih dana nije zacijelila. Nisu oni ubili tada samo kralja, nisu oni ciljali da budem jasan Vas zbog titule koju ste nosili, ubili su Vas jer ste bili Srbin, i jer su znali da bi srpski narod sa vama na čelu bio mnogo spremniji i mnogo više ujedinjen kada bi došlo do rata koji je znalo se već i tada bio neizbježan. Znali su nitkovi i kukavice da ne biste ostavili svoju vojsku, znali su te bitange i podlaci da ne bi mogli da uvode bjelosvjetske komunističke protuve da vladaju nad Srbima, znali su da bi ste ih opet pobijedili i da bi ste ovjenčani slavom ispravili neke greške koje ste napravili.

Ono na šta možete biti ponosni Vaše visočanstvo jeste činjenica da viteški duh vaših solunaca i dalje živi među Srbima, možete biti ponosni i na činjenicu da se mi tvoji Srbi iz Crne Gore nismo predali, i nikada nećemo predati pred naletima dukljanoustaške ideologije, jer smo mi potomci i poštovaoci i mojkovačkih i kolubarskih i cerskih junaka. Nećemo im dozvoliti da nas pobijede, jer ni Vas nisu pobijedili i ako su vas ubili, njihov najveći poraz ogleda se u tome da se i nakon 84 godine od vaše mučeničke smrti, oni vas i mrtvog boje!

Vaše visočanstvo u vašu čast, u čast svih izginulih za slobodu srpstva, ove godine ćemo proslaviti 100 godina ujedinjenja, 100 godina Podgoričke skupštine,proslavićemo ne da bi bilo koga provocirali, već da bi ispoštovali naše pretke koji su vjekovima u borbi protiv Turaka sanjali slobodu i ujedinjenje..

Počivajte u moru viteže, Počivajte u miru ujedinitelju, počivajte u miru velikomučeniče.

Autor: Spasoje Tomić

Izvor:IN4S

Vezane vijesti:

Kralj Aleksandar I Karađorđević – zablude i činjenice

Na današnji dan u Marseju ubijen kralj Aleksandar

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: