Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Na današnji dan Andrija Artuković potpisao je dozvolu za genocid

Datum objave: subota, 13 maja, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Ministar unutrašnjih poslova ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Andrija Artuković potpisao je na današnji dan 1941. godine “Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju ravnateljstva za javni red”, kojom je van zakona stavljeno oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma.

To je bio „pravni osnov“ hrvatskih ustaških vlasti za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma.

Na osnovu te uredbe Srbi su proganjani, ubijani, pokrštavani i proterivani. Usledili su genocid i užasni zločini nad srpskom populacijom, kao i jevrejskom i romskom.

Otvoren je koncentracioni logor Jasenovac, ljudi su ubijani, bacani u jame i pokrštavani. Artuković je sa ustaškim glavešinama pobjegao na Zapad nakon pada NDH, a onda je dugo živio u SAD.

Američko ministarstvo pravosuđa izradilo je 2006. godine obimnu studiju na 617 stranica pod naslovom „Traganje za odgovornošću u posledicama Holokausta“. Artuković se nalazi u poglavlju „Viši funkcioneri“, a njegov slučaj je nazvan „Beskonačno odgađan zakon“. On se našao u društvu visoko rangiranog naciste Ota fon Bolšvinga, koji je svoju slobodu u SAD platio saradnjom sa CIA.

Autori studije proglasili su Artukovića „najviše rangiranim saradnikom nacista koji se našao u SAD“, ali i osobom čije je izručenje najduže trajalo. Dokument podseća na stvaranje NDH i na zločinačku ulogu koju je imao Artuković, odgovoran za progon Srba, Jevreja, Roma, pravoslavnih hrišćana i komunista.

Viza mu je dva puta produžavana, da bi 1949. godine dobio pravo trajnog boravka u SAD. Ali, u dokumentu je bilo navedeno pravo ime, pa je rutinska kontrola otkrila da se u SAD nalazi osoba koju zbog zločina protiv čovečnosti traži tadašnja Jugoslavija, te da je Artuković u Ameriku ušao pod lažnim imenom.

Tada počinje duga pravna bitka koja je trajala sve do 1986. godine, kada je izručen Jugoslaviji. Na suđenju u Zagrebu proglašen je odgovornim za teške zločine, a umro je dve godine kasnije u zatvoru.

Izvor: SRBIN INFO
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top