Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na današnji dan Andrija Artuković potpisao je dozvolu za genocid

Ministar unutrašnjih poslova ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Andrija Artuković potpisao je na današnji dan 1941. godine „Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju ravnateljstva za javni red“, kojom je van zakona stavljeno oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma.

To je bio „pravni osnov“ hrvatskih ustaških vlasti za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma.

Na osnovu te uredbe Srbi su proganjani, ubijani, pokrštavani i proterivani. Usledili su genocid i užasni zločini nad srpskom populacijom, kao i jevrejskom i romskom.

Otvoren je koncentracioni logor Jasenovac, ljudi su ubijani, bacani u jame i pokrštavani. Artuković je sa ustaškim glavešinama pobjegao na Zapad nakon pada NDH, a onda je dugo živio u SAD.

Američko ministarstvo pravosuđa izradilo je 2006. godine obimnu studiju na 617 stranica pod naslovom „Traganje za odgovornošću u posledicama Holokausta“. Artuković se nalazi u poglavlju „Viši funkcioneri“, a njegov slučaj je nazvan „Beskonačno odgađan zakon“. On se našao u društvu visoko rangiranog naciste Ota fon Bolšvinga, koji je svoju slobodu u SAD platio saradnjom sa CIA.

Autori studije proglasili su Artukovića „najviše rangiranim saradnikom nacista koji se našao u SAD“, ali i osobom čije je izručenje najduže trajalo. Dokument podseća na stvaranje NDH i na zločinačku ulogu koju je imao Artuković, odgovoran za progon Srba, Jevreja, Roma, pravoslavnih hrišćana i komunista.

Viza mu je dva puta produžavana, da bi 1949. godine dobio pravo trajnog boravka u SAD. Ali, u dokumentu je bilo navedeno pravo ime, pa je rutinska kontrola otkrila da se u SAD nalazi osoba koju zbog zločina protiv čovečnosti traži tadašnja Jugoslavija, te da je Artuković u Ameriku ušao pod lažnim imenom.

Tada počinje duga pravna bitka koja je trajala sve do 1986. godine, kada je izručen Jugoslaviji. Na suđenju u Zagrebu proglašen je odgovornim za teške zločine, a umro je dve godine kasnije u zatvoru.

Izvor: SRBIN INFO

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: