fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na današnji dan 1999. NATO ubio oko 70 putnika, od toga 15 dece (VIDEO)

Prvog maja 1999. godine , NATO avijacija granatirala je u 13 časova autobus „Niš-ekspresa’’ sa putnicima, koji se kretao preko Podujeva ka Prištini.

Autobus pogođen i prepolovlje ali je most ostao čitav - dokaz o maksimalnoj preciznosti pogađanja cilja.
Autobus pogođen i prepolovlje ali je most ostao čitav – dokaz o maksimalnoj preciznosti pogađanja cilja.

Na ovaj dan počinjen je jedan od najmonstruoznijih zločina NATO pakta tokom agresije na Srbiju i Crnu Goru 1999. godine.

U Lužanu, 20 km severno od Prištine na putu ka Podujevu, na mostu preko reke Lim, oko jedan sat po podne pogođen je putnički autobus “Niš-ekspresa” u kojem je ubijeno između 60 i 70 putnika, mahom žena i dece. A samo dece bilo je oko 15-tak. Napad je preživelo svega 4 putnika. Nikada nije utvrđen tačan broj žrtava jer se prilikom granatiranja mašinica za izdavanje karata potpuno istopila.

Prilikom napada poginuo je i vozač Vukadin Jelić (dobrovoljno se prijavio za rad tog dana).

Projektil je prepolovio autobus nakon čega je jedan deo pao u reku a drugi je ostao na mostu i u tom delu autobusa putnici su živi izgoreli. Očevici su na samom mostu i oko njega mogli da vide veliki broj ugljenisanih i masakriranih tela.

Već u 13:50 NATO alijansa se još jednom obrušila na okolinu Lužana i tom prilikom pogodila ambulantno vozilo koje je došlo da pomogne unesrećenim putnicima iz autobusa.

Taj događaj, NATO zvaničnici su komentarisali kao „nezgodu koja se slučajno dogodila u nameri da se spreči snabdevanje srpskih vojnih snaga koje su operisale u unutrašnjosti Kosova i Metohije“. Međutim, Rojters je tada javio da im je iz vojnih izvora NATO-a potvrđeno da most nikada nije bio na listi ciljeva te alijanse.

Most nije uništen, a napad je izveden pri potpuno vedrom vremenu, što znači da su piloti jasno videli šta gađaju. Naročito što je autobus bio jarko crvene boje, a ambulantno vozilo bele boje sa crvenim krstom na sebi.

Napad se dogodio istog dana kada je srpski režim oslobodio tri američka pilota koja su zarobljena kada su njihovi bombarderi nadSrbijom srušeni. Verovatno u želji da potvrdi reči američkog predsednika Bila Klintona da bezuslovno oslobađanje ratnih zarobljenika, pilota napadača, neće pokolebati tu vojnu alijansu i da će oni nastaviti sa bombardovanjem.

Za 78 dana bombardovanja Srbije 1999. godine ubijeno je 2.500 civila, od čega 80-toro dece, i više od 1.000 pripadnika vojske i policije, a ranjeno oko 12.000 ljudi.

Za zločine NATO agresora niko nije odgovarao. Šteta učinjena tokom bombardovanja nije nadoknađena a zločini su nastavljeni i nakon okupacije NATO-a kada je pod njihovim okriljem razularena teroristička OVK divljala i nekažnjivo ubijala, palila, rušila i kidnapovala uglavnom Srbe ali i jedan broj drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji.

Žrtve NATO napada na autobus kod Lužana.
Žrtve NATO napada na autobus kod Lužana.

Unazad već 10 godina srpske vlasti potpisale su niz ugovora i sporazuma na osnovu kojih je posredno NATO oslobođen krivice ali i dobio imunitet da bez ikakve mogućnosti pozivanja na odgovornost ma šta pripadnici te alijanse učinili u Srbiji. 

Izvor: KM Novine

Vezane vijesti:

Parastos stradalima u autobusu „Niš ekspresa“ | Jadovno 1941.

Uznemirujući sadržaj: Ovo su brutalni zločini na kojima je „nastalo“ Kosovo

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: