fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kako su i zašto 1999. godine Nemci ubili dvojicu Srba u Prizrenu

Brutalno ubistvo dvojice Srba u Prizrenu, koje su Nemaci izrešetali dok su pokušali da napuste grad spasavajući se od terora razularenih UĆK terorista, ni do danas nije u potpunosti rasvetljeno. Naprotiv, Zapad okrivljuje mrtve Srbe. Prenosimo najbolji tekst i osvrt na taj događaj autora Zorana Vlaškovića iz Kosovske Mitrovice.

Ranjeni Srbin

Zoran Vlašković: Umesto zaštite – likvidacija!

Prva naoružana nemačka ekspedicija iz zemlje posle Drugog svetskog rata u Evropi bila kobna za dvojicu Srba.

Članak sadrži potresne činjenice i fotografije. Njegovo čitanje se ne preporučuje maloletnim osobama i osobama slabijeg zdravlja.

U centru Prizrena, 13. juna 1999. godine, drugi dan od ulaska KFOR-a na Kosovo i Metohiju, nemački vojnici su sa ravno 220 metaka ubili civile Žarka Andrijevića i Slavka Veselinovića.

TV kamere zabeležile stravičan zločin ubistva Srba koji su autom hitali da napuste grad da bi spasili živote.

Autor: Zoran Vlašković

Dugogodišnji je novinar lista „Jedinstvo“ koji se do 1999. godine štampao u Prištini. Višestruki je dobitnik nagrade matičnog lista za najboljeg novinara godine. Autor je tri knjige o Kosovu i Metohiji.
Prvi je obišao karaulu Košare posle okupacije KiM od strane NATO-a, prvi fotografisao nemačke vojnike okupatorskih snaga na bunkerima iz Drugog svetskog rata koje su takođe Nemci sagradili na severu KiM. Danas je saradnik mnogih glasila u Srbiji ali i širom sveta gde se izdaju listovi na srpskom jeziku.
Rođen je i živi u Kosovskoj Mitrovici.

Prvi put posle završetka Drugog svetskog rata, tačnije 54 godine od sloma sila osovine, Trećeg rajha i fašizma, nemački vojnik izlazi u jednu evropsku zemlju van Nemačke, izdaje naredbu o upotrebi oružja, puca i ubija dvojicu Srba – civila na Kosovu i Metohiji. Dogodilo se to 13. juna 1999. godine, samo dva dana od ulaska nemačkog KFOR-a na Kosovo i Metohiju preko graničnog prelaza Vrbnica iz pravca Kuksa u Albaniji.

Radio Televizija Srbije je povodom desetogodišnjice od početka bombardovanja Jugoslavije, marta 2009. godine, objavila prvi put stravičan snimak ubistva dvojice Srba u centru Prizrena koji su žutom „ladom“ krenuli da napuste grad zbog nesigurnosti od albanskih ekstremista.

Tragom tog uživo snimanog stravičnog ubistva dvojice Srba, istražilli smo ceo slučaj i prvi put objavljujemo imena dvojice nastradalih Srba, ali tek posle deset godina od zločina.

Nemačko demonstriranje sile drugog dana prisustva na Kosovu i Metohiji, jasno je pokazalo na čijoj su strani, i da malobrojni preostali Srbi u Prizrenu neće biti zaštićeni, kao ni oni koji pokušavaju da odu iz grada pod pritiskom albanskih terorista.

Tih dana, juna 1999. godine, Srbi u Prizrenu su bukvalno bili pod dvostrukom okupacijom – pristiglih terorista UČK i nemačkog KFOR-a koji se otvoreno stavio na njihovu stranu.

Snimatelj jedne strane televizije – Igor Šaljenjević zabeležio je kamerom, tog 13. juna 1999. godine, u jutarnjim satima sigurno najpotresnije nečuveno bezrazložno ubistvo – likvidaciju Žarka Andrijevića iz Prizrena, portira u „Kosovo – vinu“ i Slavka Veselinovića Bosanca, izbeglicu iz Bosne, radnika Elektrodistribucije u Prizrenu. Oni su tog jutra žutom „ladom“ hitali da napuste grad zbog apsolutne nesigurnosti od strane Albanaca u Prizrenu i Metohiji.

KAMERE ZABELEŽILE SVE

Pri odlasku iz svojih kuća, ulicom kod pošte u centru Prizrena, dvojica Srba su se približavala autom grupi vojnika nemačkog KFOR-a koji su bili na punktu na oklopnim transporterima i pored njih.

Tu su bili u grupama i Albanci iz redova UČK koji su i drugi dan slavili dolazak KFOR-a u Prizren.

Pristigli nemački KFOR je procenio da su im Žarko Andrijević i Slavko Veselinović opasnost u žutoj „ladi“ koja im se približavala, pa su ispalili hitac upozorenja u vazduh da stanu. Izbezumljeni Srbi su se zaustavili, što se jasno vidi na snimku, a onda autom krenuli u rikverc.

U tom momentu nemački potporučnik KFOR-a na punktu – David Ferk, prvi put posle Drugog svetskog rata van Nemačke izdaje naredbu svojim vojnicima da se na Srbe civile otvori vatra:

„Otvori vatru na neprijatelja“. Nakon toga nemački vojnici ispaljuju ravno 220 metaka iz više automatskog oružja u Andrijevića i Veselinovića, kako je to zvanično na sudu u Koblencu u Nemačkoj zapisano.

David Ferk, nemački poručnik KFOR-a, prvi nemački oficir koji je tokom prve akcije nemačke vojske posle Drugog svetskog rata naredio: „Feuer frei!“
U „ladi“ Andrijevića i Veselinovića, od desetine rafala i 220 metaka, nebi preživela ni muva.

Za volanom ”lade” Slavko Veselinović Bosanac usmrćen je istog trenutka, dok se Žarko Andrijević borio još nekoliko minuta za život pored auta u lokvi krvi koja se slivala niz ulicu prema nemačkim vojnicima KFOR-a.

Radnik međunarodne organizacije „World Vizion“, koji je pomagao smrtno ranjenom Andrijeviću, kazao je da su zadnje Žarkove reči bile: „Ja sam Srbin, ja moram da umrem“.
Ali, još dok je bio smrtno ranjen u autu Žarko poslednjim atomima snage, sa iskolačenim očima, izgovara, što se jasno čuje na snimku Šaljenjevića: „Ne snimaj me, vodite me u bolnicu“. Jezivo!

Nemački publicista i stručnjak za Balkan – Jirgen Elzeser tih dana je bio na Kosovu i Metohiji i dobro mu je poznat slučaj ubistva dvojice Srba u Prizrenu.
On je u knjizi „Ratni zločini – bestidne laži i žrtve NATO-a u Kosovskom sukobu“ opisao atmosferu terora nad Srbima, ali i to da dvojica ubijenih Srba u Prizrenu nisu bili nikakva opasnost za nikoga, i da su kod sebe imali oružje samo za samoodbranu, jer su znali šta ih čeka ako ih albanski teroristi i Albanci uhvate žive.

UBISTVO ZA NAGRADU

Slučaj ubistva Andrijevića i Veselinovića je sudski procesuiran u nemačkom gradu Koblencu, odakle je potporučnik David Ferk – prvi Nemac koji je posle Drugog svetskog rata van svoje zemlje i prvi put od tada da nemačka vojska izlazi sa oružjem iz zemlje – naredio da se otvori vatra na ljude civile.

Međutim, optužnica za ubistvo je pala u vodu jer su sudije došle do zaključka da su nemački vojnici navodno pucali u samoodbrani. Odmah posle tog sudskog procesa, nemački ministar odbrane – Rudolf Šarping odlikovao je Davida Ferka zlatnim ordenom Krsta časti Bundesvera za „besprekorno ispunjenje vojničke dužnosti“.

Na suđenju u Koblencu, David Ferk je kazao: „Nisam ubio zato što sam hteo, već zato što sam morao – i pogodio sam pravo u metu“.

I na Kosovu i Metohiji ovo ubistvo dvojice nedužnih Srba-civila je ostalo van domašaja zakona i pravde, jer je KFOR zvanično izuzet od krivične odgovornosti za bilo kakve svoje postupke, pa i ubistva civila.

Pitanje je da li su Andrijević i Veselinović mogli da izbegnu smrt u Prizrenu kad su se u to vreme našli u dvostrukom neprijateljskom okruženju?!

(kmnovine.com)

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

General Nebojša Pavković: Svetski moćnici nisu želeli mir na Kosmetu

Ispovest: Likvidirali mi supruga i svekra, a sada hoće da unište moj život i život moje dece!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

6 Responses

  1. A, ti Dimitrije, ne filozofiraj mnogo. Ispred njih tenkovi i borbena kola nemaca, na desetine, a oni u civilnim kolima, u civilnim odelima, sa jasnim saznanjem o kapitulaciji, i to u prisustvu preko 1.000 šiptara, a pri tom, nakon pucnja upozorenja nemačkog, krenuli su u rikverc, očigledno uvidevši da su promašili pravi put na rakrsnici (jer su trebali da idu levo prema Brezovici, a oni su otišli pravo) – zar su to opravdanja da su oni bili legitimni cilj za Dojče svain da ih upuca. Kome su oni takvi mogli da naude bilo šta. Ne, svajn je hteo da ubije Srbe jer mu se pružila prilika, a obzirom da je i došao sa ubedjenjem da treba da štiti šiptare od srba. U tome je poenta (filozofe).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: