Kako su i zašto 1999. godine Nemci ubili dvojicu Srba u Prizrenu

Datum objave: subota, 13 maja, 2017
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Brutalno ubistvo dvojice Srba u Prizrenu, koje su Nemaci izrešetali dok su pokušali da napuste grad spasavajući se od terora razularenih UĆK terorista, ni do danas nije u potpunosti rasvetljeno. Naprotiv, Zapad okrivljuje mrtve Srbe. Prenosimo najbolji tekst i osvrt na taj događaj autora Zorana Vlaškovića iz Kosovske Mitrovice.

Ranjeni Srbin

Zoran Vlašković: Umesto zaštite – likvidacija!

Prva naoružana nemačka ekspedicija iz zemlje posle Drugog svetskog rata u Evropi bila kobna za dvojicu Srba.

Članak sadrži potresne činjenice i fotografije. Njegovo čitanje se ne preporučuje maloletnim osobama i osobama slabijeg zdravlja.

U centru Prizrena, 13. juna 1999. godine, drugi dan od ulaska KFOR-a na Kosovo i Metohiju, nemački vojnici su sa ravno 220 metaka ubili civile Žarka Andrijevića i Slavka Veselinovića.

TV kamere zabeležile stravičan zločin ubistva Srba koji su autom hitali da napuste grad da bi spasili živote.

Autor: Zoran Vlašković

Dugogodišnji je novinar lista „Jedinstvo“ koji se do 1999. godine štampao u Prištini. Višestruki je dobitnik nagrade matičnog lista za najboljeg novinara godine. Autor je tri knjige o Kosovu i Metohiji.
Prvi je obišao karaulu Košare posle okupacije KiM od strane NATO-a, prvi fotografisao nemačke vojnike okupatorskih snaga na bunkerima iz Drugog svetskog rata koje su takođe Nemci sagradili na severu KiM. Danas je saradnik mnogih glasila u Srbiji ali i širom sveta gde se izdaju listovi na srpskom jeziku.
Rođen je i živi u Kosovskoj Mitrovici.

Prvi put posle završetka Drugog svetskog rata, tačnije 54 godine od sloma sila osovine, Trećeg rajha i fašizma, nemački vojnik izlazi u jednu evropsku zemlju van Nemačke, izdaje naredbu o upotrebi oružja, puca i ubija dvojicu Srba – civila na Kosovu i Metohiji. Dogodilo se to 13. juna 1999. godine, samo dva dana od ulaska nemačkog KFOR-a na Kosovo i Metohiju preko graničnog prelaza Vrbnica iz pravca Kuksa u Albaniji.

Radio Televizija Srbije je povodom desetogodišnjice od početka bombardovanja Jugoslavije, marta 2009. godine, objavila prvi put stravičan snimak ubistva dvojice Srba u centru Prizrena koji su žutom „ladom“ krenuli da napuste grad zbog nesigurnosti od albanskih ekstremista.

Tragom tog uživo snimanog stravičnog ubistva dvojice Srba, istražilli smo ceo slučaj i prvi put objavljujemo imena dvojice nastradalih Srba, ali tek posle deset godina od zločina.

Nemačko demonstriranje sile drugog dana prisustva na Kosovu i Metohiji, jasno je pokazalo na čijoj su strani, i da malobrojni preostali Srbi u Prizrenu neće biti zaštićeni, kao ni oni koji pokušavaju da odu iz grada pod pritiskom albanskih terorista.

Tih dana, juna 1999. godine, Srbi u Prizrenu su bukvalno bili pod dvostrukom okupacijom – pristiglih terorista UČK i nemačkog KFOR-a koji se otvoreno stavio na njihovu stranu.

Snimatelj jedne strane televizije – Igor Šaljenjević zabeležio je kamerom, tog 13. juna 1999. godine, u jutarnjim satima sigurno najpotresnije nečuveno bezrazložno ubistvo – likvidaciju Žarka Andrijevića iz Prizrena, portira u „Kosovo – vinu“ i Slavka Veselinovića Bosanca, izbeglicu iz Bosne, radnika Elektrodistribucije u Prizrenu. Oni su tog jutra žutom „ladom“ hitali da napuste grad zbog apsolutne nesigurnosti od strane Albanaca u Prizrenu i Metohiji.

KAMERE ZABELEŽILE SVE

Pri odlasku iz svojih kuća, ulicom kod pošte u centru Prizrena, dvojica Srba su se približavala autom grupi vojnika nemačkog KFOR-a koji su bili na punktu na oklopnim transporterima i pored njih.

Tu su bili u grupama i Albanci iz redova UČK koji su i drugi dan slavili dolazak KFOR-a u Prizren.

Pristigli nemački KFOR je procenio da su im Žarko Andrijević i Slavko Veselinović opasnost u žutoj „ladi“ koja im se približavala, pa su ispalili hitac upozorenja u vazduh da stanu. Izbezumljeni Srbi su se zaustavili, što se jasno vidi na snimku, a onda autom krenuli u rikverc.

U tom momentu nemački potporučnik KFOR-a na punktu – David Ferk, prvi put posle Drugog svetskog rata van Nemačke izdaje naredbu svojim vojnicima da se na Srbe civile otvori vatra:

„Otvori vatru na neprijatelja“. Nakon toga nemački vojnici ispaljuju ravno 220 metaka iz više automatskog oružja u Andrijevića i Veselinovića, kako je to zvanično na sudu u Koblencu u Nemačkoj zapisano.

David Ferk, nemački poručnik KFOR-a, prvi nemački oficir koji je tokom prve akcije nemačke vojske posle Drugog svetskog rata naredio: „Feuer frei!“
U „ladi“ Andrijevića i Veselinovića, od desetine rafala i 220 metaka, nebi preživela ni muva.

Za volanom ”lade” Slavko Veselinović Bosanac usmrćen je istog trenutka, dok se Žarko Andrijević borio još nekoliko minuta za život pored auta u lokvi krvi koja se slivala niz ulicu prema nemačkim vojnicima KFOR-a.

Radnik međunarodne organizacije „World Vizion“, koji je pomagao smrtno ranjenom Andrijeviću, kazao je da su zadnje Žarkove reči bile: „Ja sam Srbin, ja moram da umrem“.
Ali, još dok je bio smrtno ranjen u autu Žarko poslednjim atomima snage, sa iskolačenim očima, izgovara, što se jasno čuje na snimku Šaljenjevića: „Ne snimaj me, vodite me u bolnicu“. Jezivo!

Nemački publicista i stručnjak za Balkan – Jirgen Elzeser tih dana je bio na Kosovu i Metohiji i dobro mu je poznat slučaj ubistva dvojice Srba u Prizrenu.
On je u knjizi „Ratni zločini – bestidne laži i žrtve NATO-a u Kosovskom sukobu“ opisao atmosferu terora nad Srbima, ali i to da dvojica ubijenih Srba u Prizrenu nisu bili nikakva opasnost za nikoga, i da su kod sebe imali oružje samo za samoodbranu, jer su znali šta ih čeka ako ih albanski teroristi i Albanci uhvate žive.

UBISTVO ZA NAGRADU

Slučaj ubistva Andrijevića i Veselinovića je sudski procesuiran u nemačkom gradu Koblencu, odakle je potporučnik David Ferk – prvi Nemac koji je posle Drugog svetskog rata van svoje zemlje i prvi put od tada da nemačka vojska izlazi sa oružjem iz zemlje – naredio da se otvori vatra na ljude civile.

Međutim, optužnica za ubistvo je pala u vodu jer su sudije došle do zaključka da su nemački vojnici navodno pucali u samoodbrani. Odmah posle tog sudskog procesa, nemački ministar odbrane – Rudolf Šarping odlikovao je Davida Ferka zlatnim ordenom Krsta časti Bundesvera za „besprekorno ispunjenje vojničke dužnosti“.

Na suđenju u Koblencu, David Ferk je kazao: „Nisam ubio zato što sam hteo, već zato što sam morao – i pogodio sam pravo u metu“.

I na Kosovu i Metohiji ovo ubistvo dvojice nedužnih Srba-civila je ostalo van domašaja zakona i pravde, jer je KFOR zvanično izuzet od krivične odgovornosti za bilo kakve svoje postupke, pa i ubistva civila.

Pitanje je da li su Andrijević i Veselinović mogli da izbegnu smrt u Prizrenu kad su se u to vreme našli u dvostrukom neprijateljskom okruženju?!

(kmnovine.com)

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

General Nebojša Pavković: Svetski moćnici nisu želeli mir na Kosmetu

Ispovest: Likvidirali mi supruga i svekra, a sada hoće da unište moj život i život moje dece!

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

4 komentara za Kako su i zašto 1999. godine Nemci ubili dvojicu Srba u Prizrenu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top