Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Muzej logora Aušvic – Birkenau obišlo više od dva miliona posetilaca

Datum objave: četvrtak, 5 januara, 2017
Veličina slova: A- A+

Najveće stratište Jevreja, nekadašnji koncentracioni logor koji su nemački nacisti podigli u Drugom svetskom ratu, obišlo prošle godine rekordnih 2.053.000 posetilaca, najviše u 70 godina postojanja muzeja

Foto AP
Foto AP

Varšava – Najveće stratište Jevreja, nekadašnji koncentracioni logor Aušvic – Birkenau koji su nemački nacisti podigli u Drugom svetskom ratu na jugu okupirane Poljske, obišlo je prošle godine rekordnih 2.053.000 posetilaca, najviše u 70 godina postojanja muzeja.

Na rekordnu prošlogodišnju posetu tog simbola holokausta uticali su i Svetski dani katoličke omladine krajem jula u Krakovu. Tada je za 12 dana, ugledajući se na papu Franju koji je u nemim molitvama, bez govora i izjava prošao celu stazu smrti do gasnih komora i spomenika žrtvama hlokausta, nekadašnji logor Aušvic – Birkenau obišlo 155.000 mladih katolika iz celog sveta.

Prema statistikama koje je sada objavio muzej najviše je među posetiocima jednog od najmračnijih poglavlja ljudske istorije bilo Poljaka, oko 424.000, zatim Britanaca, 271.000 i Amerikanaca, 215.000.

Mesto na kome su u monstruoznom konačnom rešenju industrijskog ubijanja čitavog jednog naroda u gasnim komorama stradali njihovi preci obišlo je prošle godine i 97.000 Izraelaca, a nemo tražeći oproštaj za pokoljenje očeva i dedova dželata zaustavili su se kod spomenika i 92.000 Nemaca.

Na spomeniku je šest velikih baklji kao simbol šest miliona jevrejskih žrtava holokausta a takođe i jevrejske dece koju su nacisti pobili, za tzv. Pravedne koji su spasavali tokom Drugog svetskog rata i krili Jevreje ne vodeci računa da to i njima može doneti smrtnu presudu i jedna baklja za državu Izrael.

Prema procenama istoričara u Drugom svetskom ratu Hitlerovi nacisti pobili su šest miliona Jevreja – trećinu svih Jevreja na svetu.

Od toga pet miliona su pobili u koncentracionim logorima počev od Aušvica do Treblinke na teritoriji okupirane Poljske. Dva miliona među žrtvama holokausta bila su deca, oko tri miliona poljski Jevreji.

Logor Aušvic kasnije proširen u kompleks Aušvic Birkenau nacisti su podigli 1940. godine, prvobitno kao logor za Poljake ali 1942. godine pretvorili su ga u glavnu fabriku smrti u monstruoznom planu Hitlerovog Trećeg rajha da likvidira evropske Jevreje.

U gasnim komorama, od boleština i neljudskih uslova u logoru je stradalo najmanje 1,1 milion logoraša, najviše Jevreja i Roma, ali i sovjetskih vojnih zarobljenika, Poljaka i pripadnika drugih naroda Evrope.

Logor Aušvic Birkenau oslobodila je 27. januara sovjetska Crvena armija. U borbama za logor poginuo je 231 vojnik a Ujedinjene nacije proglasile su 2005. godine taj dan za međunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Autobus išaran kič reklamama zove u logor Aušvic-Birkenau …

Muzej Aušvic: u lažnom dnu šolje pronađen nakit logorašice …

Nevjerovatna priča o čovjeku koji je dobrovoljno ušao u Aušvic …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top