fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Muzej Aušvic: u lažnom dnu šolje pronađen nakit logorašice

Ulaz u logor Aušvic
Aušvic

Varšava – U Muzeju nekadašnjeg logora Aušvic pronađeni su zlatni prsten i lančić u duplom dnu jedne od više hiljada izloženih emajliranih šolja, objavili su juče predstavnici Muzeja Aušvic. Osoblje muzeja, nakon više od 70 godina kako su oslobođeni zatvorenici ovog logora u Poljskoj, otkrili su ženski nakit, uvijen u krpicu u lažnom dnu šolje, prenosi AFP. „Ovakva otkrića se dešavaju povremeno, ali ovo je jedinstveno otkriće zbog načina na koji je nakit sakriven”, rekao je portparol muzeja Pavel Savicki.

Savicki je objasnio da osoblje nije proveravalo hiljade komada posuđa pojedinačno. „Ovaj nakit smo otkrili tako što je emajl šolje počeo da se raspada i lažno dno se lagano odvajalo od šolje”, rekao je portparol muzeja.

Savicki je rekao da je nemoguće identifikovati vlasnicu: „Jedino što znamo jeste to da je verovala u laži nemačkih nacista kada su je poslali u Aušvic.”

Mnogi zatvorenici su poneli dragocenosti u Aušvic, jer su im nacisti obećali preseljenja i nove živote, ali su potom opljačkani i ubijeni, piše AFP. „Možemo videti strah ove žene po tome kako je sakrila nakit. Ona je očigledno znala za pljačku, ali je jasno i da se nadala da će preživeti”, rekao je Savicki.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA, petak 20 maj 2016., str. 2

 

Vezane vijesti:

Nevjerovatna priča o čovjeku koji je dobrovoljno ušao u Aušvic

Aušvic: Prvo ime holokausta

Žarko Janković: ČUVARI AUŠVICA

JEZIVA ISPOVEST ČUVARA AUŠVICA Znao sam šta se tamo dešava, osetio sam MIRIS TELA KOJA GORE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: