Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mrkonjić Grad: Odigrana predstava “181”

Datum objave: utorak, 15 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Članovi mrkonjićkog Gradskog pozorišta premijerno su odigrali predstavu “181”, nastalu na osnovu poeme Mirjane Kajtez, posvećene žrtvama masovne grobnice u Mrkonjić Gradu, iz koje je 1996. godine, nakon agresije regularne Hrvatske vojske i jedinica HVO-a, ekshumirano 181 tijelo.

Mrkonjić Grad: Predstava "181" Foto: SRNA
Mrkonjić Grad: Predstava “181”    Foto: SRNA

Dubravka Nikolić, režiserka predstave i vođa Gradskog pozorišta, rekla je sinoć da ovo predstavlja sjećanje na one koji su stradali prije 20 godina, “kroz jedan lirski, dramski i epski krug”.

“Mislimo da je ćutanje o zločinu isto kao i zločin. Vrlo malo ljudi zna za zločin koji se desio u Mrkonjiću, za urbicid i genocid. Dok sam radila predstavu najstrašnije mi je bilo kad sam prelistavala obdukcione listove. I meni i glumcima bilo je veoma teško raditi, jer smo otkrivali mnoge stvari za koje nismo znali”, rekla je Nikolićeva.

Istakla je da je u dogovoru sa Kajtezovom izvršila određene izmjene.

“U dogovoru sa autorom, neke dijelove teksta smo zadržali, neke dodali. Dodali smo takozvane lirske, epske i dramske krugove. Za samo pozorište izazov je praviti lirsku dramu. Dužnost umjetnosti je da priča o onome što se desilo”, navela je Nikolićeva.

Mirjana Kajtez rekla je da je poemu napisala kad se vratila iz izbjeglištva 1996. godine, ističući da je u početku htjela da napiše nešto što opisuje poslijeratnu situaciju u gradu.

“Te prljave ulice, paljevine – to je u početku bila tema… Međutim, nikako nije bilo moguće zaobići masovnu grobnicu koja je zatečena i gdje je identifikovan 181 čovjek, tako da se to uvuklo u moje spise, zapise. Na kraju se kompletna poema pretvarala u priču o tom dešavanju, a ne o izgledu u gradu. Ipak je to nadvladalo”, naglasila je Kajtezova.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top