fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Мостар: Тужилаштво БиХ потвдило да је у Радачи већи број тијела Срба

Тужилаштва БиХ саопштило је да су приликом ексхумације у јами Радача код Мостара пронађени посмртни остаци, у првом наврату мањи број костију, да би накнадним ископавањем био пронађени већи број посмртних остатака људског поријекла.

Есхумација у јами Радача код Мостара Фото: klix.ba
Есхумација у јами Радача код Мостара
Фото: klix.ba

Истражитељ Тужилаштва БиХ ускоро ће се, са надлежним особама из Института за нестале особе  БиХ и Међународне комисије за тражење несталих у БиХ, упутити на локацију, како би координирао даље активности.

Кости и посмртни остаци пронађени су на дубини од око 54 метра, те ће након вађења посмртних остатака, бити рађен процес вјештачења и утврђивања идентитета жртава путем ДНК анализе.

На наведеној дубини пронађени су остаци бетона, што иде у прилог истражним сазнањима да су посмртни остаци након бацања у јаму затрпавани у циљу скривања.

Ископавања се настављају и даље, а према прикупљеним доказима и информацијама, у природној јами Радача, налази се већи број посмртних остатака, углавном жртава српске националности из претходног рата.

Ексхумација на овом локалитету ради се већ дужи временски период и одвија се отежано јер се ради о изузетно неприступачном локалитету велике дубине, гдје су нађени остаци бетона, као и минско-експлозивна средства, а у процесу ексхумација учествују алпинистички тимови из полицијских агенција у БиХ.

„Тужилаштво БиХ заједно са партнерским институцијама, наставља са интензивним активностима у тражењу несталих особа, на овој локацији, као и другим локацијама диљем БиХ“, наводи се у саопштењу.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

У јами Радача пронађени посмртни остаци српских жртава

У јами Радача посмртни остаци више жртава | Јадовно 1941.

ЧЕНГИЋ: ОБУСТАВЉЕНА ЕКСХУМАЦИЈА ИЗ ЈАМЕ „РАДАЧА“

МИТРОВИЋ: У ЈАМИ „РАДАЧА“ НЕЋЕ ПРОНАЋИ СРПСКЕ ЖРТВЕ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: