Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Montgomeri o kosovskoj vojsci: Što je mnogo, mnogo je

Srbija ni po cijenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske, kaže bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

Vilijam Montgomeri Foto: Screenshot/YouTube
Vilijam Montgomeri Foto: Screenshot/YouTube

– Što je mnogo, mnogo je – uzvratio je Vilijam Montgomeri na pitanje Tanjuga kako vidi poruke koje je u Beogradu iznei zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.

Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku.

Montgomeri podsjeća da je i sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i da se odlično sjeća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

– Odlično smo znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da to brani i kosovski ustav – kaže Mongtomeri.

Zbog toga, kako ističe, “s ogromnim žaljenjem vidim da su kosovski Albanci ‘otupili oštricu tog otpora’ i da smo promijenili stav i počeli nerado da prihvatamo te oružane snage”, kaže bivši američki diplomata.

Upozorava da se u istovremeno dozvoljava da ZSO bude “ni na nebu ni na zemlji”.

– Moj savjet srpskoj vladi bio bi da kaže: “Ne, ne i ne!”. I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako – poručuje Montgomeri.

Kako kaže, kosovsko poglavlje u pregovorima sa EU prvo je otvoreno i biće poslljdnje zatvoreno.

– Činjenje ustupaka sada neće okončati neprekidan pritisak od strane EU, niti će učiniti da EU bude mnogo čvršća prema kosovskim Albancima. Što je mnogo, mnogo je – zaključio je Vilijam Montgomeri.

(Tanjug)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Obaveštajne igre SAD na Balkanu još nisu zaustavljene …

Leonid Grigorjevič Ivašov: Kosovska vojska bila bi pogubna …

Pokajnici zbog razaranja Srbije: Boje se savesti ili suda …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: