fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Montenegro šalje Srbe u ustaške kazamate

Crna Gora je juče izručila Hrvatskoj državljanina Srbije penzionisanog zastavnika prve klase nekadašnje Vojske Jugoslavije 73-godišnjeg Milana Pavlovića, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar „Veritas“.

Pavlovića je 21. marta uhapsila crnogorska policija na graničnom prelazu Željeznička stanica u Bijelom Polju, prema hrvatskoj poternici, zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih.

Pavlović, koji je rođen u selu Kuk kod Slunja, izručen je juče iz pritvora Spuž kod Podgorice, a uprkos tome što je negirao krivicu, Viši sud u Podgorici doneo je odluku kojom je utvrdio da su ispunjeni uslovi da bude izručen Hrvatskoj.

Odluku o izručenju je u maju potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore, a akt o izručenju potpisao je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin.

On je sedmi Srbin koga je izručila Crna Gora prema potjernicama hrvatskog Interpola.

Pavlović je presudom Županijskog suda u Šibeniku od 8. jula 1992. godine osuđen na kaznu zatvora od 15 godina.

Pavlović se tereti se, da je, navodno, zajedno sa jednim svojim kolegom u Vojsci Jugoslavije, gde je imao čin zastavnika, između 16. i 23. septembra 1991. godine, učestvovao u nezakonitim napadima protiv civila, što je, navodno, dovelo do mnogih smrtnih slučajeva, kao i uništavanja kulturnih spomenika i industrijskih objekata i drugih materijalnih šteta.

Pavlović se nalazio na hrvatskom spisku osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. godine.

Prema informacijama dobijenim od rodbine, Pavlovića je blokada kasarni u septembru 1991. godine zatekla u Šibeniku u kasarni „Marko Orešković“ u činu zastavnika.

Nakon izlaska iz Šibenika njegova jedinica je jedno vreme ostala na području Grahova i Drvara, a od 1993. godine je penzionisan, te je jedno vrijeme živeo u Đakovici na Kosovu.

On se sa porodicom preselio u Kolašin u Crnu Goru, gđe je imao status stranca sa stalnim boravkom.

Pavlović je na dan hapšenja vozom krenuo iz Crne Gore u Irig, gde je povremeno boravio, a uskoro je trebao obaviti i jedan operativni zahvat na Vojno-medicinskom centru u Petrovaradinu.

Pre hapšenja je vrlo često prelazio srpsko-crnogorsku granicu.

(Srbin info)

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: