fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Momčilo Mirić: Moramo hoditi ovim svetim stazama, moramo stojati nad ovim svetim jamama i tako svetu pokazati i dokazati da i oni i mi postojimo (VIDEO)

U organizaciji Udruženja “Jadovno 1941.” iz Banje Luke i Beograda, obilježen je Dan sjećanja na Jadovno 1941, i 80 godina od stradanja 38.000 Srba u tkz. gospićkoj grupi logora za samo 132 dana trajanja.
Momčilo Mirić

Centralni deo molitveno – komemorativnog sabranja posvećenog pravoslavnim Srbima pobijenim od strane hrvatskih ustaša u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag, održan je na Spomen području Šaranova jama.

Donosimo obraćanje Momčila Mirića, predsjednika udruženja Jadovno 1941. Beograd i pjesmu Jelene Kovačević „Nad jamom“ koju je recitovao Miloš Simić.

Momčilo Mirić

Braćo i sestre

Pomaže Bog

Dragi naši Jadovničani!

Evo dana kojega stvori Bog

Da se radujemo i veselimo u njemu

Da se naši bezgrobnici, neopojanici i novomučenici raduju zajedno sa nama

A kako i ne bi kada su živi i vaskrsli kada smo mi ovde, i kako i ne bi kada se i mi radujemo sa njima u svakom Danu Sećanja.

Jer oni nas vaskrsavaju… iz mraka naše svakodnevnice, iz mraka našeg neznanja, i isceljuju nas u Srbe sa slogom, u Srbe sa poštenjem u Srbe sa Verom

Kao što reče naš mudri Prof Bogoljub Šijaković: Žrtva je pitanje Identiteta, Identitet pitanje Integriteta, a Integritet pitanje Opstanka…

Zato što postojimo i oni i mi samo kad se sretamo i samo kad smo zajedno nad ovim ponorom baš kao što mi nad ponorom i živimo ali ga ne vidimo

Zato mi i obeležavamo ponore da ne bi u njih opet padali

Zato ih okrštavamo Časnim Krstovima i ne damo da i nas progutaju

Moramo hoditi ovim svetim stazama, moramo stojati nad ovim svetim jamama i tako svetu pokazati i dokazati da i oni i mi postojimo.

Oni da nam svetle iz svojih bezgrobnica, a mi da razgrćemo mrak na čijem dnu tinjaju i taj put, naš jedini put, bez koga nas nema svojom hiljadninom osvetljuju i svojom žrtvom pokazuju…

Neka bi molitvama naših Svetih Mučenika Jadovničkih, Livanjskih, Prebilovačkih, Drakulićkih, Starobrodskih, Jasenovačkih, Jastrebarskih, KulenVakufskih, Pivskih, Kragujevačkih, Žitomislićkih, Glamočkih, Dabrobosanskih, Mileševskih, Veličkih, Gornjepolimskih, i inih ..

I svih znanih i neznanih da se makar o jednoga krajputaša ogrešili ne bi.. broja im se ne zna

utrli put …

…da ovde i na ovom strašnom mestu bljesne kapela posvećena našim mučenicima u koju ćemo jednoga dana oprane i osunčane, osveštati i spustiti njihove svetložute kosti..

Priredio:

Redakcija UG Jadovno 1941. Banjaluka


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: