Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Molitveno sećanje na livanjske mučenike

Datum objave: sreda, 8 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

 

U danima od 28. jula do 1. avgusta održana su molitvena okupljanja u znak sećanja na srpske civilnie žrtve postradale od ustaša 1941. godine na više stratišta na području Livna i Kupresa: kod sela Prolog; jamama: Ravni Dolac, Samogred, Bikuša, Tušnica-Jelovača, Kamešnica, Rubića Dolac, Razvala. Propunta, livadi Trnovac, čelebićkoj školi; na mestima: Kožvarica, Mala vrata, Zanesovići, Borova Glava.

Preko 1600 žena, dece, staraca i muškaraca ubijeno je na najstrašnije načine,  maljem i nožem, a brojni su i živi bačeni u kraške jame planina oko Livanjskog polja. Molitvenim sećanjem sunarodnici i potomci obeležili su 77 godina od njihovog stradanja i poklonili senima predaka čiju žrtvu i stradanje ne zaboravljaju.

Glavno molitveno okupljanje održano je u Livnu 30. jula, na Ognjenu Mariju, gde je služena Sveta Liturgija u Spomen-kapeli sv. Velikomučenice Marine u kojoj su pohranjene mošti livanjskih mučenika, izvađene iz jama 1991. godine. Pred šezdesetak potomaka i drugih vernika, Svetu Liturgiju su služili otac Mirko Jamedžija, nekadašnji paroh lijevanjski, otac Slobodan Kljajić, paroh glamočki, otac Srđan Belenzada, paroh veselinjski, otac Velimir Vrućinić, rodom iz Gubera, kao i đakon Radomir Vrućinić. Jedan broj prisutnih je pristupio i svetoj tajni pričešća tokom liturgije. Nakon bogosluženja, sveštenstvo i vernici su se zadržali na ručku koji je pripremila uprava parohije.

Ovom molitvenom sećanju su prethodili parastosi u Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci i Brčkom.

U Beogradu molitveno sećanje je održano 28. jula u crkvi Svetog Marka. Parastosu, koji je služio otac Mirko Jamedžija, prisustvalo je oko šezdeset sunarodnika i potomaka.

U crkvi Svetog Jovana Bogoslova u Banja Luci, parastos 29. jula u popodnevnim časovima služio je otac Predrag Crepulja, paroh lijevanjski.

Nakon nedeljne liturgije u crkvi Svetih Kirila i Metodija u Novom Sadu, služen je, 29. jula pomen livanjskim Srbima. Pomen je služio otac Velimir Vrućinić.

Pomen stradalim livanjskim Srbima služen je i u hramu Svete Nedelje u Brčkom nakon nedeljne Liturgije. Pred velikim brojem vernika, uključujući i jedan broj onih iz Livanjskog polja, molitveno sećanje predvodili su otac Miodrag Tošić, otac Željko Đurica i protođakon Velibor Simić.

Istog dana, 29. jula, služen je i pomen u manastiru Bogorodice Trojeručice, na Avali. Pomen je služio otac Vojo Bilbija.

U livanjskom selu Gubinu, u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice, kod spomenik ocu Ristu Ćatiću i njegovim parohijanima iz sela Sajković i Grkovci pomen su 31. jula služili su otac Predrag Crepulja i đakon Radomir Vrućinić.

Istog dana otac Predrag Crepulja i đakon Radomir Vrućinić održali su parastos u selu Čaprazlije, na mestu srušenog spomenika žiteljima tog sela, pobijenim u jami Samogred.

Ovi dani molitvenog sećanja na livanjske Srbe završeni su parastosom koji je služen na spomen-groblju na Barjaku, u selu Čelebiću, 1. avgusta, na mestu gde i dalje leži najveći deo moštiju nešto više od 400 meštana ovog i okolnih sela, pobijenih od ustaša u danima oko Ognjene Marije. Predvodeći nešto više od 20 okupljenih, parastos je služio otac Savko Plavšić, paroh grahovski.

Parohija lijevanjska i Udruženje Ognjena Marija livanjska zahvaljuje se svima koji su prisustvovali obeležavanju ove tužne godišnjice, zapalili sveću i pomolili se za duše naših stradalnika.

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Vezane vijesti:

Imena žrtava ustaškog genocida u Livnu i okolini ljeta Gospodnjeg 1941.

Obnova spomen-kapele žrtvama ustaša u Livnu: Ni kosti im nisu bile svete

Budo Simonović: „Ognjena Marija Livanjska“

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top