fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

MOLBA VLADICI NIKODIMU I SINODU SPC: Parohijani hrama sv. Nikole u Bratiškovcima mole da se ne komercijalizuju crkvene prostorije

880 parohijana crkve Svetog Nikole u Bratiškovcima, sela koje se nalazi sedam kilometara sjeverno od Skradina u Šibensko-kninskoj županiji, uputilo je 27. septembra 2023. godine pismo dalmatinskom vladici Nikodimu sa molbom da se prostorije koje su tik pored hrama ne izdaju u zakup i da se ne vrši njihova prenamjena u vinariju ili neke druge komercijalne svrhe. Ukoliko se to desi, parohijani će ostati bez jedinog mjesta u kome se nakon vjerskih obreda okupljaju i druže.

Naime, lokalna samouprava je prethodno nekadašnji omladinski dom i školu pretvorila u centar za rehabilitaciju osoba sa posebnim potrebama.

Uznemirenost parohijana je još veća nakon nezvaničnog saznanja da je nekadašnja crkvena kuća (dom u kome su generacijama živjeli sveštenici sa svojim porodicama), koja se nalazi nekoliko stotina metara dalje od hrama, već izdata i da se radi na tome da bude prenamijenjena u komercijalne svrhe.

Bratiškovci su od vajkada bili selo u kome su živjeli Srbi. Do devedesetih godina prošlog vijeka u njemu je, prema zvaničnim podacima, živjelo oko 600 stanovnika, danas ih je tek stotinjak.

Hram Svetog Nikole je osveštan davne 1592. godine, a osim Braštikovca ovu parohiju čine okolna sela: Plastovo, Velika Glava, Gračac, Sonković, Prokljan, Ždrapanj, Gorice, Kakanj i Smrdelje.

Koliki je značaj ovog mjesta za cijeli srpski rod svjedoči činjenica da je baš u Bratiškovcima 1847. godine osnovana prva pravoslavna škola u Dalmaciji, a prvi učitelj je bio tadašnji prota Damjan iz čuvene svešteničke loze Dobrota.

Od podizanja hrama sve generacije Bratiškovljana su veoma polagale na duhovni život. Svojim prilozima i radom preci današnjih mještana i parohijana su podigli crkveni dom koji je sve do sredine devedesetih godina prošlog vijeka služio kao sveštenička kuća.

Parohijani ističu čuđenje da zvanično nisu ni obaviješteni o namjerama da se crkvena kuća, koju su podigli njihovi preci, a u čijoj su obnovi i sami učestvovali, komercijalizuje i pretvori u vinariju.

Potpisnici molbe, njih 880, ističu da su spremni da se grčevito bore za očuvanje svog crkvene kuće i prostorija uz hram sa željom da, kao što je to i vijekovima bilo, u selu ponovo živi pravoslavni sveštenik sa svojom porodicom.

Parohijani u molbi ističu da su spremni da se obavežu da finansijski pokriju sve troškove kako bi crkvena kuća i prostorije oko hrama sačuvale svoju osnovnu namjenu.

S obzirom da od vladike Nikodima nisu dobili nikakav odgovor, parohijani crkve Svetog Nikole iz Bratiškovaca 24. oktobra 2023. godine obratili su i Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve. I na taj odgovor još čekaju.

U međuvremenu su se obratili redakciji Srpskog kola sa molbom da njihov apel bude publikovan široj javnosti.

U nastavku objavljujemo sadržaj pisma parohijana crkve Svetog Nikole iz Bratiškovaca upućenog vladici Nikodimu, kao i pismo upućeno Svetom Sinodu SPC.

Redakcija Srpskog kola

***

PAROHIJANI CRKVE SVETOG NIKOLE U BRATIŠKOVCIMA

Upućuju,

M O L B U

Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Dalmatinskom gospodinu Nikodimu Kosoviću

Preosvećeni Vladiko,

Sa poštovanjem Vam se obraćamo i molimo Vas da odvojite nekoliko trenutaka za ove riječi koje bi Vam uputili u ime svih parohijana crkve Sv. Nikole u Bratiškovcima.

Od nedavno smo, usmenim putem, upoznati sa činjenicom da ste potpisali, odnosno da postoji namjera za potpisivanje ugovora, o izdavanju crkvene kuće i prostorija uz hram Sv. Nikole, koje bi se ubuduće, kako smo obavješteni, koristile u komercijalne svrhe.

Ovo je izazvalo, najblaže rečeno, veliko uznemirenje pravoslavnog naroda u čitavoj našoj parohiji, kako kod onih koji trenutno žive u samim Bratiškovcima i okolnim mjestima na području parohije, tako i kod svih naših parohijana širom svijeta, koji ne žive više u svom rodnom kraju iz svima nama dobro poznatog nam razloga, ali su za svoj rodni kraj i hram Sv. Nikole vezani neraskidivim vezama.

Prije svega , moramo napomenuti da prethodno niko, od mještana i članova naše crkve nije bio upoznat sa ovom Vašom namjerom, a svima nam nije jasan motiv.

Dozvolite nam da Vas upoznamo Vaše Preosveštenstvo, da smo na ovaj način uskraćeni za osnovna vjerska i ljudska prava, odnosno pravo na ispovjedanje vjere i pravo na okupljanje.

Predmetne prostorije uz hram, kao i sam hram su gradili naši preci, a u posljeratnoj obnovi učestvovala i naša generacija, a sve to iz jedinog razloga da nam posluže za vjerske potrebe: daće, proslave krštenja, proslave vjenčanja i prije svega druženja poslje Svete Liturgije.

Posljednjih dvadesetak godina , ove prostorije uz našu crkvu su i jedino moguće mjesto okupljanja naše djece i omladine jer zgrada škole u selu i omladinski dom, koji su ranije mogli poslužiti našoj zajednici, prenamjenjeni su u ’’Centar za rehabilitaciju osoba sa intelektualnim poteškoćama i drugim smetnjama’’.

Ovim smo ostali bez doslovno ijednog zajedničkog prostora u selu, te ako se sad i ove crkvene prostorije daju u zakup mi ostajemo bez ičega i ne vodi se računa o našim vjerskim i ljudskim potrebama, što ne želimo vjerovati da je istina.

Kad je krenula obnova crkvene kuće, svi mi smo bili presrećni jer je to za nas značilo da uskoro možemo očekivati i povratak sveštenika u selo, zbog čega i dalje smatramo da kuća treba upravo služiti toj svrsi. Naš predlog je, ukoliko sveštenik neće živjeti u njoj u skorijoj budućnosti, da se preuredi u muzej ili neku drugu sličnu namenu, a u korist crkve i parohijana.

Ukoliko ste bili motivisani na ovaj korak kako bi obezbedili finansijsku pomoć parohiji ili eparhiji , kao vjernici svoje crkve, mi smo spremni da preuzmemo i tu obavezu, samo da se osnovna svrha i namjena prostorija ne mijenja!

Molimo Vas Vaše Preosveštenstvo da, sa mudrošću, koju svakako posjedujete , kao što su je posjedovali i svi Vaši časni prethodnici, Episkopi Dalmatinski na čelu sa Nikodimom Milašom, još jednom preispitate svoju odluku te uvažite ovu našu molbu i na taj način doprinesete blagostanju u našoj parohiji.

U Bratiškovcima,

Dana 27. 09. 2023. godine

***

SVETOM ARHIJEREJSKOM SINODU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Vaša svetosti, Vaša preosveštenstva,

Obraćamo Vam se kao najvišem tjelu naše Srpske pravoslavne crkve, koje je, između svih ostalih nadležnosti, nadležno i za vršenje nadzora nad radom arhijereja.

Prije svega moramo istaći da Vam se nerado obraćamo, ali smo na to prinuđeni budući da se naš Vladika, njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Nikodim, oglušio na sve naše usmene i pisane molbe te nam kao jedina mogućnost da zaštitimo interese nas parohijana, preostaje da se obratimo Sinodu.

Razlog našeg obraćanja je taj što smo od strane našeg Vladike upoznati sa činjenicom da je parohijski dom (crkvena kuća) u Bratiškovcima, koji je nedavno obnovljen i čija je namjena da u njemu stanuje sveštenik sa svojom porodicom, izdat u dugoročni zakup radi vršenja njegove prenamjene u komercijalni objekat (vinariju). Čim smo za to saznali uputili smo najprije usmene molbe Episkopu da se isti parohijski dom ne izdaje u zakup odnosno da se ne vrši njegova prenamjena te odmah ponudili da ukoliko se parohijski dom izdaje, kako bi se obezbjedila finansijska pomoć parohiji ili eparhiji , mi smo spremni da preuzmemo tu obavezu i to ako je potrebno u dvostrukom iznosu od iznosa dogovorenog zakupa, samo da se osnovna svrha i namjena parohijskog doma ne mjenja. Međutim, ova naša usmena molba je bez obrazloženja odbijena.

Pored navedenog, usmeno i nezvanično smo upoznati sa mogućnošću da se u skorijoj budućnosti i druge prostorije koje se nalaze uz sam hram Sv.Nikole i naše mjesno pravoslavno groblje takođe izdaju u zakup fizičkim ili pravnim licima radi prenamjene i vršenja komercijalne djelatnosti.

Kako ova naša usmena molba nije naišla na razumjevanje Vladike, poslali pisanu molbu koju je potpisalo 880 parohijana, kako onih koji trenutno žive na teritoriji parohije, tako i onih koji su u inostranstvu ali i dalje osećaju jaku vezu sa hramom sv. Nikole, koja je ostala bez odgovora.

U prilogu vam dostavljamo navedenu molbu, potpisanu od strane 880 parohijana, koju smo uputili elektronskim putem dana 27. 9. 2023. godine, kao i preporučenom poštom dana 28. 9. 2023. godine.

Za nas parohijane apsolutno je neprihvatljivo izdavanje u zakup i prenamjena parohijskog doma i drugih crkvenih prostorija i sa tim se nikada nećemo pomiriti, posebno imajući vidu da su sve navedene prostorije kao i sam hram sa mukom izgradili naši preci, da je u posljeratnoj obnovi učetvovala i naša generacija, te da im je namjena ista već stotinama godina, tačnije da služe vjerskim a ne komercijalnim potrebama.

Posebno ističemo da ovaj naš dopis nipošto nije usmjeren protiv Vladike lično, iako nas je ovaj njegov postupak izuzetno pogodio i uznemirio jer u kraju gdje nijedna „kuća nije na prodaju „ naš Vladika bez obrazloženja izdaje u zakup crkvenu kuću. Takođe, nemamo ništa protiv potencijalnog zakupca, i nebitno je što je zakupac katolik. Nama je bitno da se namjena prostorija ne menja, te je jasno da ovo nije nikakvo pitanje naše ksenofobije, mješanje u crkvena pitanja ili nekog našeg inata, već pitanje zdravog razuma. Uvjereni smo da ne postoji niko razuman koji može braniti tezu da je jednoj parohiji umjesto sveštenika potrebnija vinarija i da su Crkvi umjesto vjernika potrebniji prihodi od zakupa parohijskog doma i drugih crkvenih prostorija. Posebno imajući u vidu da donacije vjernika, Eparhiji dalmatinskoj, iz naše parohije samo u posljednjih nekoliko godina iznose više stotinama hiljada evra.

Imajući u vidu sve navedeno molimo Vas da u skladu sa Vašom mudrosti, autoritetom i nadležnostima, izvršite nadzor nad radom našeg Vladike. Budući da smatramo da u njegovom radu i postupanju, u navedenom slučaju, postoje nepravilnosti i da njegovo postupanje nije u interesu nas vjernika i same Srpske pravoslavne crkve. Na taj se način krše naša ljudska i vjerska prava, te narušava povjerenje vjernika u našu Crkvu što smatramo da je jako štetno.

U Bratiškovcima,

Dana 24. 10. 2023. godine

Parohijani Crkve Sv. Nikole u Bratiškovcima


Izvor: SAVEZ SRBA IZ REGIONA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: