fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Могуђе повлачење тужбе и контратужбе?

Слободан Хомен
Слободан Хомен

Државни секретар у Министарству правде Србиjе Слободан Хомен изjавио jе данас да би, уколико би Хрватска повукла тужбу против Србиjе за геноцид, одговор био повлачење контратужбе коjу jе подниjела Србиjа, оциjенивши да би то било и наjбоље рjешење.

„Сматрамо да jе наjбоље повући тужбу и да jе то могуће учинити одмах у овом тренутку… Самим тим би се направио основ за преговоре о свим отвореним питањима“, рекао jе Хомен за Радио-телевизиjу Србиjе.

Хомен jе навео да jе тужбу и контратужбу, по договору, могуће повући и у исто вриjеме.

Државни секретар jе наговиjестио да jе Србиjа спремна и у овом тренутку да преговара о преосталим отвореним питањима између Србиjе и Хрватске, а инсистираће на рjешавању питања повратка избjеглих, као и њихове имовине.

Хомен jе навео да jе Хрватска отворила три важна питања, а то су враћање културног блага и имовине, те ратни злочини. Према његовим риjечима, за грађане српске националности наjважниjе jе рjешавање враћања имовине, односно, приjе свега, станарских права, будући да jе 50 000 станарских права спорно.

Хомен jе указао да jе примарни интерес Србиjе враћање имовине, повратак избjеглица и рjешавање питање ратних злочина и нагласио да треба видjети ко jе све чинио и анализирати све предмете, како би се нашла права рjешења.

Министар спољних послова Хрватске Весна Пусић изjавила jе око Нове године да ће Загреб повући тужбу за геноцид против Србиjе, али jе неколико дана касниjе обjаснила да jе „против повлачења тужбе за геноцид против Србиjе уколико не буду риjешена основна питања несталих, опљачкане имовине и ратних злочина“.

Нови хрватски премиjер Зоран Милановић изjавио jе 5. jануара да даљи разговори о судбини хрватске тужбе против Србиjе за геноцид зависе од испуњавања захтjева наведених у тужби.

„У тужби су неки захтjеви коjе Хрватска поставља. Од испуњавања тих захтjева наших партнера из Београда зависи сваки даљи разговор о судбини тужбе“, рекао jе Милановић новинарима на традиционаном божићном приjему Српског народног виjећа.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: