fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Moguđe povlačenje tužbe i kontratužbe?

Slobodan Homen
Slobodan Homen

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je danas da bi, ukoliko bi Hrvatska povukla tužbu protiv Srbije za genocid, odgovor bio povlačenje kontratužbe koju je podnijela Srbija, ocijenivši da bi to bilo i najbolje rješenje.

„Smatramo da je najbolje povući tužbu i da je to moguće učiniti odmah u ovom trenutku… Samim tim bi se napravio osnov za pregovore o svim otvorenim pitanjima“, rekao je Homen za Radio-televiziju Srbije.

Homen je naveo da je tužbu i kontratužbu, po dogovoru, moguće povući i u isto vrijeme.

Državni sekretar je nagovijestio da je Srbija spremna i u ovom trenutku da pregovara o preostalim otvorenim pitanjima između Srbije i Hrvatske, a insistiraće na rješavanju pitanja povratka izbjeglih, kao i njihove imovine.

Homen je naveo da je Hrvatska otvorila tri važna pitanja, a to su vraćanje kulturnog blaga i imovine, te ratni zločini. Prema njegovim riječima, za građane srpske nacionalnosti najvažnije je rješavanje vraćanja imovine, odnosno, prije svega, stanarskih prava, budući da je 50 000 stanarskih prava sporno.

Homen je ukazao da je primarni interes Srbije vraćanje imovine, povratak izbjeglica i rješavanje pitanje ratnih zločina i naglasio da treba vidjeti ko je sve činio i analizirati sve predmete, kako bi se našla prava rješenja.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je oko Nove godine da će Zagreb povući tužbu za genocid protiv Srbije, ali je nekoliko dana kasnije objasnila da je „protiv povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije ukoliko ne budu riješena osnovna pitanja nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina“.

Novi hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je 5. januara da dalji razgovori o sudbini hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid zavise od ispunjavanja zahtjeva navedenih u tužbi.

„U tužbi su neki zahtjevi koje Hrvatska postavlja. Od ispunjavanja tih zahtjeva naših partnera iz Beograda zavisi svaki dalji razgovor o sudbini tužbe“, rekao je Milanović novinarima na tradicionanom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: