fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mnogo Srba odlazi, a malo se vraća

Statistika pokazuje da je Kosovsko pomoravlje, uz Ranilug i Gnjilane, te opštine Klokot i Parteš, napustilo više od 1.500 mladih koji su ostavili prazna domaćinstva.

Kosovo Foto: Getty Images
Kosovo Foto: Getty Images

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Prema zvaničnim podacima, u protekloj godini na Kosmet se vratilo 350 raseljenih, uglavnom Srba i pripadnika ostalih manjinskih zajednica, a iselilo se i prodalo imovinu više od hiljadu lica srpske nacionalnosti.

Talas raseljavanja, uz odbijanje većinske albanske zajednice da se saglasi sa povratkom prognanih Srba iz Metohijske kotline, posebno u opštine Suva Reka i Đakovica, ugrožava dalji opstanak srpskog naroda, ocjenjuju predstavnici Srpske liste.

Uz zajednicu srpskih opština, bezbjednost i kakav-takav povratak raseljenih, prioritet Srpske liste i predstavnika Srba u lokalnim i centralnim organima vlasti na Kosovu i Metohiji jeste da se zaustavi talas raseljavanja i prodaja imovine, posebno u regionu centralnog Kosova i Kosovskog pomoravlja.

Srđan Popović, novoizabrani načelnik Gračanice, smatra da su svi napori uzaludni ukoliko se ne zaustavi raseljavanje i prodaja imovine u vlasništvu Srba na području ove novoformirane kosovske opštine koja obuhvata dijelove naseljene Srbima, opštinu Lipljan, Kosovo Polje i Prištinu.

„Nemamo rešenje kojim bismo zaustavili prodaju i raseljavanje. To je pitanje lične odgovornosti svakog pojedinca“, ističe Popović, navodeći da uz nestabilnu situaciju raseljavanje pospješuju neizvjesna ekonomska situacija i opšta nezaposlenost.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova, navodi da je svega 4.000 od više od 200.000 raseljenih izrazilo želju da se vrati na svoja ognjišta, ali prioritet je stabilizacija srpske zajednice i zaustavljanje raseljavanja.

U prilog strahovanju da odliv Srba i odlazak mladih i bračnih parova sa djecom ugrožava opstanak Srba na Kosmetu idu i katastrofalni podaci iz Kosovskog pomoravlja.

„Samo iz opština Ranilug i Gnjilane u 2017. godini u egzil je otišlo deset ljekara i tridesetak lica sa završenom medicinskom školom“, upozorava za Srnu Milan Aritonović, funkcioner u opštini Ranilug.

On tvrdi, pozivajući se na statistiku koju uredno vodi opština, da je Kosovsko pomoravlje, uz Ranilug i Gnjilane, te opštine Klokot i Parteš napustilo više od 1.500 mladih koji su ostavili prazna domaćinstva.

„Moraju se realizovati obećanja o otvaranju novih radnih mesta, jer će se, u suprotnom, i Ranilug sa dvadesetak okolnih čisto srpskih sela naći na listi opština u kojima staračka domaćinstva čine 70 odsto srpske populacije“, upozorava Aritonović.

Dodatni razlog ubrzanog iseljavanja Srba jeste strah od najava bivših vođa terorističke OVK da će, ukoliko započnu hapšenja odgovornih za zločine nad Srbima, biti pokrenut novi talas nasilja, poput martovskog pogroma iz 2004. godine.

Igor Simić, portparol Srpske liste, navodi za Srnu da su bezbjednost preostalih Srba i stvaranje uslova za održiv ostanak prioriteti Srpske liste na kojima će u ovoj godini insistirati predstavnici ove najbrojnije političke stranke Srba sa Kosova i Metohije.

Srpska lista očekuje da KFOR, Euleks i kosovska policija ostanu na visini zadatka kako bi u svakom trenutku reagovali i spriječili bilo kakvo nasilje nad Srbima.

Iz ove stranke navode da je za formiranje zajednice srpskih opština, kao budućeg stuba opstanka srpskog naroda na Kosmetu – odgovorna Priština.

„Nećemo dozvoliti da ono što nam je obećano bude izigrano“, poručuje u ime Srpske liste Simić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Nastavljen egzodus iz srpskih sela

Petko – srpski Robinzon Kruso na Kosovu

Prkos bake iz Vučitrna: Ne idem sa svog praga, pa šta bude

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: