Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Mladost na oltaru otadžbine: Istraživanje strašne sudbine srpske dece u Velikom ratu

Dokumentarno traganje o strašnoj sudbini srpske dece u Prvom svetskom ratu. Vojkan Nikolić: Zločini su premalo istraživani, čak zabašurivani

Vojkan Nikolić, priređivač knjige o stradanjima dece
Vojkan Nikolić, priređivač knjige o
stradanjima dece

U Evropskoj istoriji, nijedan narod nije doživeo ni preživeo ratna stradanija i pogibenija, kao srbski. Nijedan narod na svetu nije položio više dece na oltar otadžbine, nego srbski. U masovnim zločinima Austrougara, Arnauta, Bugara, Mađara sve do nemačkog izuma u Prvom svetskom ratu – logora za srbsku decu…!

Ovo je moto potresnog traganja o strašnoj sudbini srpske dece u Velikom ratu, pretočenom u upravo izašlu knjigu “Srbska deca na oltaru Otadžbine”, čiji priređivač je Vojkan Nikolić, publicista iz Gornjeg Milanovca, koji se dugo bavi tom temom.

– Cenu slobode, samo u prošlom veku, Srbija plati sa skoro četiri miliona glava uzidanih u Ćele-kulu večnosti. Mnogo je u njoj dečjih glavica iz Prvog svetskog rata. Ti zločini su kod nas premalo istraživani, u vremenima iza tog rata, a naročito Drugog svetskog, zarad pogrešnih “viših interesa” svesno zabašurivani, skrajnuti čak do najgoreg zaborava. Tim mučenicima, nevinoj žrtvovanoj mladosti, kao i mladosti stradaloj u herojskoj epopeji odbrane otečestva posvećena je ova knjiga – objašnjava Nikolić.

Profesor Radivoje Minić, čest gost na tribinama kao geopolitičar, uvodničar pomenute knjige, smatra da austrougarski i nemački zločini imaju dublji, širi koren, te da je “Zapad kroz celu istoriju 20. veka otvoreno manifestovao svoj ubilački identitet”.

Glavna promocija knjige biće održana danas u 13 časova, u centralnom Domu Vojske Srbije u Beogradu.

SUROVOST AUSTROUGARA

Pseudocivilizacija koja je eliminisala humanost i etiku, postavljajući na njihova mesta materijalni interes, silu i nasilje na svim prostorima prema kojima je imala ekonomske, teritorijalne, geopolitičke pretenzije ostavljala je nesagledivu patologiju i brutalnost. Austrougarska i njeni saveznici u Velikom ratu su na desetinama hiljada patnji i smrti srpske dece pokazali svu surovost i bezdušnost bezbožnog Zapada – upozorava profesor Radivoj Minić.

Autor: M. Bošnjak

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Knjiga kao spomenik junacima Velikog rata

Evo kakvi su Srbi bili vojnici: Pismo srpskih vojnika porodici ubijenog Austrijanca

Majčino pismo prešlo kontinente

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: