Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mladićeva odbrana traži izuzeće sudija i obustavu suđenja

Odbrana nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražila je obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog sistemske pristrasnosti tog suda.

Ratko Mladić Foto: arhiv
Ratko Mladić Foto: arhiv

Mladićevi advokati su zatražili i izuzeće sudija Alfonsa Orija i Kristofa Fligea, te imenovanje novih nepristrasnih sudija na njihovo mjesto, javlja BIRN, a prenose Nezavisne.

Odbrana je zatražila da se postupak obustavi te da se oformi posebna radna grupa Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koja će u roku od tri mjeseca napraviti izvještaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje i prezumpciju nevinosti prekršena.

Odbrana je istakla da su Mladićeva prava prekršena jer pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću sada rade na pripremi presude Mladiću, kao i zbog toga što su dvojica od trojice sudija iz njegovog vijeća prethodno iznijeli stavove o tome da je on kriv.

“Suština ovog problema je što su sudije Ori i Flige unaprijed osudili Mladića i donijeli značajne zaključke o njemu. To ugrožava njihovu mogućnost da budu nepristrasni “, navela je odbrana.

U podnesku se navodi i kako su trojica sudija Žalbenog vijeća, kao i sam predsjednik Haškog tribunala Karmel Agius prethodno donijeli zaključke o krivici Mladića, što onemogućuje pošteno suđenje.

Odbrana se žalila da je predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron – koji će raditi žalbeni postupak – rekao da je Mladić kriv, a isto su ponovili i visoki funkcioneri UN-a. S

ve to, kako se navodi u podnesku, pokazuje da “prezumpcija krivice preovladava tim Tribunalom do te mjere da se dovodi u pitanje mogućnost da optuženi dobije pošteno suđenje“.

U obrazloženju podneska, Mladićevi advokati izvukli su paragrafe iz ranijih presuda Haškog tribunala u vezi sa Srebrenicom i Sarajevom, a u kojima je predsjednik Agius, Ori i Flige, kao i druge sudije Žalbenog vijeća donijeli određene zaključke u vezi s Mladićem. Posebno je naglašen zaključak iz presuda koje se tiču Srebrenice, a u kojima je Mladić označen kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao ubistvo vojno sposobnih muškaraca.

U odnosu na Merona, Mladićevi advokati su naveli da je on prethodno javno izjavio da Tribunal neće smatrati svoj rad završenim dok Karadžić i Mladić ne budu privedeni pravdi.

“Jasno je da ne postoji prezumpcija nevinosti za optuženog pred ovim tribunalom. Osim poništenja postupka, jedino moguće rješenje jeste trajna obustava postupka zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava“, navodi se u podnesku. Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko opština imao razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Za iste zločine, Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

(Nezavisne novine)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Ratko Mladić: Majke, ja nemam ništa da vam dam osim mojih suza

Ratko Mladić je žrtva propagande! | Jadovno 1941.

Bombardovali smo grobove Mladićevih roditelja da bi ga …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: