Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mladi nastavljaju tradiciju solunaca

U Tijeu, na groblju srpskih solunaca, svečano je obeležen 11. novembar – Dan primirja i pobeda u Velikom ratu.

Cveće za heroje: Na ceremoniji i mlade patriote (Foto: O. Đoković)
Cveće za heroje: Na ceremoniji i
mlade patriote (Foto: O. Đoković)

– Srbin se oseća velikim i ponosnim – reči su mlađanih članova KUD-a Biseri, Stefane Jović i Miloša Mićakovića izgovorene tokom prvog dolaska na vojničko groblje pa su dodali:

– Ovo je događaj nabijen emocijama. Dok je tekla ceremonija zamišljali smo kako je nekad bilo ratnicima u borbi za slobodu koju su nama podarili. Divni su!

Uvek je prisutna želja dijasporaca da mladi naraštaj dođe na mesto istorije i produži zavet o nastavku negovanja slavnih jubileja. Ova tradicionalna ceremonija održana je u organizaciji Saveza Srba Francuske, na od Pariza 20 kilometara udaljenom groblju Tije, a uz prisustvo ambasadora Srbije Rajka Ristića, izaslanika odbrane pukovnika Miroslava Nikolića, konzula Ninu Veličković i Srđana Nastasijevića, sekretara ambasade Viktorije Živković, direktora Kulturnog centra Srbije Radoslava Pavlovića. Bile su tu i poslanice Narodne skupštine Francuske srpskog porekla Živka Park i Lilijana Tangi, zatim predstavnici prijateljskih zemalja, nastavnici dopunske škole, dijasporski aktivisti, raznovrsniji i brojniji sastav nego ikad do sada.

Voditelji svečanosti Dragana Pajović i David Filip najavili su intoniranje nacionalnih himni, a izvođenjem rodoljubivih pesama izuzetno nadarena saksofonistkinja Maja Nikolić (14) uspela je da predivni dekor razvijenih zastava, cveća i nadojenost patriotizmom preseli na solunsko bojno polje, izazove drhtavicu, jezu, suze i bol, ali i radost zbog konačne pobede.

Cveće i molitva

Sa velikim pijetetom cveće su položili Ambasada Srbije, Grupa prijateljstva Francuska-Srbija pri Narodnoj skupštini Francuske, Savez Srba Francuske, Svesrpska zajednica Francuske, Nacionalna federacija veterana Andre Mažino, Udruženje veterana “Petar Prvi” i Udruženje Kraljevina Srbija. Molitveni deo uz pravoslavna obeležja obavio je arhimandrit Justin, a pod stoletnim stablima i šatorom bogato posluženje kreirale su Stana Bilbija, Suzana Reljić i Dali Stojanović.

– Ovde počivaju mošti 756 znanih i neznanih srpskih ratnika, među njima i velikog srpskog prijatelja Albanca Esad paše. Ovo je jedno od mnogih srpskih grobalja rasutih po svetu, slika je ogromnih ljudskih žrtava i svedočanstvo sveukupne istorije srpskog naroda. Srbi nikad nikoga nisu bili osvajači, borili su se sa saveznicima kad su im bile ugrožene sloboda, otadžbina i vera hrišćanska. I pored ogromnih žrtava uspeli su da izvojevaju pobedu i zadive svet. Dela naših ratnika ostaće neprolazna, smrću su odbranili život budućih pokolenja – u izuzetno nadahnutoj besedi rekao je Ivan Janković, počasni predsednik Svesrpske zajednica Francuske.

I u smrti ostadoše pobednici

Izuzetno pozitivan odjek dobilo je, u zvaničnom govoru, isticanje preminulih dijasporskih aktivista, nenadmašnih patriota i negovatelja slavne herojske epopeje: Lazara Debetića, Miloša Blaževića, Gavrila Rucovića, Radula Radovanovića, Jelenka Niški Stojanovića, Vladimira Vukmirovića, Bojane Zagorac, Petra Milića, Žaka Sportesa i čika Ljube Uče koji je svojevremeno ponavljao: “Naša sveta dužnost je da delujemo na mladu generaciju da dolazi ovde, podseća se i uči na delima predaka koji i u smrti ostadoše pobednici.”

Autor: O. Đoković

Izvor: Vesti online

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: