fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrović: Neprihvatljivo slanje koštanih uzoraka u Hag

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da je neprihvatljivo da Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ šalje na analizu u Hag koštane uzorke posmrtnih ostataka nestalih lica iz BiH.

Nedeljko Mitrović Foto: SRNA
Nedeljko Mitrović Foto: SRNA

Komentarišući izjavu šefa programa ICMP-a za zapadni Balkan Metjua Holideja da će krvni i koštani ostaci i DNK uzorci koji su već obrađeni u ICMP-u ostati u BiH, dok će novi uzorci nakon obrade u Hagu biti vraćeni u BiH, Mitrović je naglasio da je to potpuno neprihvatljivo, jer o tome nije bilo ni govora na nedavnom sastanku u Sarajevu sa predstavnicima ICMP-a.

„Tada nam je rečeno da će se krvni i koštani uzorci šifrovano slati u Hag gdje će se upoređivati sa bazom podataka i zatim vraćati u BiH. Nije bilo uopšte govora o bilo kakvom fizičkom slanju krvnih, koštanih ili novoekshumiranih koštanih uzoraka iz BiH u Hag“, naveo je Mitrović.

On je rekao da za porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nije u potpunosti jasno najnovije tumačenje Holideja o tranziciji ICMP-a.

Holidej je rekao juče novinarima u Sarajevu da nisu tačni navodi da će krvni i koštani ostaci i DNK uzorci biti izmješteni iz BiH.

Međunarodna komisija za nestala lica prenijela je iz BiH u Holandiju mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući i DNK laboratoriju, potvrđeno je ranije Srni u ovoj instituciji.

Savjet ministara, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je 9. novembra ICMP da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Iz Savjeta ministara tada je saopšteno da bi prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad.

Savjet ministara tada je upozorio i da se time otvara problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH, te zaštite podataka članova porodica nestalih.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mitrović: ICMP da riješi problem identifikacije 650 tijela

Mitrović: Sporost u izdavanju naredbi za ekshumacije …

Mitrović: Nema odustajanja od obilježavanja mjesta stradanja …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: