Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrovdan-krsna slava BORS-a, centralno obilježavanje u Nevesinju (FOTO/VIDEO)

Njegovo preosveštensto vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju povodom Mitrovdana, Dana opštine i slave Boračke organizacije Republike Srpske, te obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine.

Nevesinje Foto: RTRS
Nevesinje Foto: RTRS

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je u besjedi nakon liturgije da su se na Mitrovdan dogodile najslavnije i najčistije pobjede.

On je naglasio da je duh Svetog Dimitrija bio prisutan u svakom poginulom borcu i ranjeniku, da je to duh koji je hrabar, nepokolebljiv, duh požrtvovanja, duh koji kaže da sloboda nema cijenu i koji je neuništiv.

“Tim duhom nadahnuti, poginuli su najhrabriji među nama”, dodao je vladika Grigorije.

On je naglasio da je potrebno za Nevesinje boriti se, ne samo u ratu, već i u miru, na sve moguće načine koji su dozvoljeni, ljudski i kulturni.

Vladika Grigorije je naveo da je od zla na svijetu gora samo glupost jer gluposti se ne možemo suprotstaviti.

“Ako hoćemo da se oslobodimo gluposti, moramo težiti ljudskosti. Mitrovdanska ofanziva nije samo vojnička pobjeda, nije samo pobjeda Srba nad onima koji su nas napali već prije svega ljudska pobjeda, pobjeda ljudskosti. Zato ako hoćete da vidite gdje ima ljudi onda treba da idete u Nevesinje”, rekao je episkop Grigorije.

Nevesinje
Nevesinje

Liturgiji prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, te brojni gosti i vjernici.

Obilježavanje mitrovdanskih bitaka zajednički organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Srpske i Opština Nevesinje.

Na Trgu Slobode. otkriven je i osveštan spomenik svim srpskim borcima za slobodu ovog kraja od Nevesinjske puške do posljednjeg otadžbinskog rata,.

Spomenik je djelo akademskog vajara Miodraga Živkovića, a izgrađen uz pomoć Vlade Republike Srpske, javnih preduzeća i donatora.

Nevesinje
Nevesinje

Održana je i svečana sjednica Skupštine opštine Nevesinje na kojoj su uručena opštinska priznanja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

Plakete “Sveti Dimitrije” dobili opštine Nikšić i Prijepolje za pomoć Nevesinju u ratu, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu, Udruženje Hercegovaca u Novom Sadu i posthumno ratni hirurg Slobodan Duka.

Nevesinje
Nevesinje

Mitrovdanskim bitkama odbranjeno je Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska, a 476 boraca Nevesinjske brigade, koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, dalo je živote za Republiku Srpsku.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je oko 750, dok su na Mitrovdan 1994. godine poginula 22 borca, a ranjeno 140.

SO Nevesinje
SO Nevesinje

Krsna slava BORS-a obilježena je i u Foči, Čajniču, Kotor Varošu, Ugljeviku, Doboju i Loparama.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je oko 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu

Ovom obilježavanju, 25 godina od prve Mitrovdanske bitke, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, istakao je da napadi na Mitrovdan 1992. i 1994. godine na srpsku slobodarsku Hercegovinu govore o tome koliko je pogrešna percepcija i pristup neprijatelja da su Srbi u odbrambeno-otadžbinskom ratu bili agresorska vojska.

On je ocijenio da su mitrovdanske bitke među najtežima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali da je, “zahvaljujući hrabrim Hercegovcima, odbranjena sveta Hercegovina i uspostavljene granice Republike Srpske”.

Mitrovdan je i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i Dan opštine Nevesinje.

Izvor: RTRS/SRNA

Vezane vijesti:

Mitrovdanske bitke među najtežim u proteklom ratu

Danas počinje obilježavanje Mitrovdanskih bitaka

General Grubač: Hercegovački korpus nije izgubio nijednu bitku na bojnom polju! (FOTO)

25 godina od Prve mitrovdanske ofanzive: Kako je Nevesinjska …

Mitrovdanskim bitkama odbranjena i Republika Srpska …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: