Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Порфирије: Изаћи ћу на изборе и гласаћу

Датум објаве: субота, 31 октобра, 2015
Величина слова: A- A+

Интервjу Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфириjа за портал Новости

Митрополит загребачко-љубљански г. Порфириjе
Митрополит загребачко-љубљански г. Порфириjе

Српска Православна Црква, њено свештенство и вjерници, дио су српске заjеднице у Хрватскоj, па и онда када су избори, од оних локалних и мањинских до парламентарних, за Сабор. Потоњи су за српску заjедницу врло значаjни због могућности да се заступници коjе Срби изаберу заложе за остварење њихових Уставом и законима заjамчених права и побољшање положаjа, али и развоj повратничких краjева, од економског па надаље. Стога jе важно да што већи броj њих изиђе на изборе. О томе смо разговарали с Митрополитом загребачко-љубљанским Порфириjем. Разговор започињемо питањем о његовом виђењу положаjа српског народа и вjерника Српске Православне Цркве у Хрватскоj.- Положаj српског народа и верника Српске Православне Цркве у датом моменту ниjе jеднозначан, он се може сагледавати са два наjважниjа аспекта. Са jедне стране, законодавство свима даjе иста права и у том су смислу Срби равноправни са свим грађанима Хрватске. Са друге стране, законом гарантована права ниjе увек лако остварити. Са времена на време, на разним пољима свакодневице, та се права од неких релевантних политичких фактора, из само њима знаних разлога, оспораваjу. Поред многих, наjеклатантниjи пример и симболичну парадигму представља оспоравање ћирилице, као легитимног писма српског народа, тамо где закон то предвиђа. То међу Србима ствара видљиви и невидљиви страх и несигурност. Срби мораjу, заjедно са демократски настроjеним делом нашег друштва, уложити напор да се такав амбиjент измени. Надам се и веруjем да ћемо пре или касниjе схватити да не можемо jедни без других те да ће се атмосфера поправити.

Како оцjењуjете сурадњу Српске Православне Цркве с представницима Срба у Хрватскоj?

На том плану нисам био задовољан затеченим стањем. Самим тиме, сматрао сам да сарадњу неизоставно треба унапредити. Тако да сада на разним пољима сарађуjемо са свима, без предрасуда. Иако ће други можда боље оценити тренутачну ситуациjу, мислим да смо подигли ниво међусобног поверења и да, где год jе то потребно и могуће, радимо и наступамо заjедно. Притом, различити политички и сваки други погледи нису и не смеjу бити препрека за постизање заjедничког циља, а то jе међусобно духовно и национално повезивање и jединство, неговање сопственог идентитета и културе, али и природна интеграциjа, никако и асимилациjа у хрватско друштво и државу. Знам, са дубоким болом, да су хрватско-српски односи обележени многим ирационалним трагичним догађаjима. У исто време, хрватско друштво и култура су незамисливи без српског народа и броjних великих његових синова, коjи су jеднако били и хрватски. Само онда када смо као народ jединствени, чак и када мислимо различито, можемо бити достоjни наследници таквих светлих примера. Црква jе наjчвршће и, ако хоћете, наjдемократскиjе везивно ткиво. Стога ради добра свих, као митрополит у Загребу осећам огромну личну одговорност на пољу сарадње, пре свега са српским институциjама, али и са свим чиниоцима и факторима свеукупне хрватске стварности.

Зашто jе важно да Срби изиђу на изборе за Сабор?

Још од античке Грчке гласање и избори су израз бриге за опште добро, за добро заjеднице и поjединца. Данас многи људи не гласаjу jер сматраjу да не могу утицати на шире друштвене и политичке околности. Међутим, вараjу се – своjим негласањем итекако утичу на резултате избора. Зато сматрам да сваки грађанин, без обзира на националну и верску припадност, треба да искористи своjе право и да по савести гласа. Важно jе да и сваки Србин изађе на изборе, jер на таj начин не препушта другима да у потпуности одлучуjу о њему.

Зашто jе за Србе важно гласање у XII., мањинскоj изборноj jединици, али и на опћоj листи у IX. изборноj jединици, коjа покрива Лику и дио Далмациjе?

Колико разумем, представници Срба и водећа странка желе да повећаjу броj заступника и тиме оjачаjу снагу у Сабору, шта jе, с обзиром на броj Срба у Хрватскоj и проблеме са коjима се суочаваjу, по мом мишљењу оправдано.

Хоћете ли и ви гласати?

Немам дилему, изаћи ћу на изборе и гласаћу. Мада ми ниjе проблем, не би било умесно да jавно говорим кога ћу бирати. То би се могло схватити као утицаj на моjе сународнике, шта никако не желим. Избор сваког поjединца мора бити самосталан и у сваком смислу слободан.

Зашто jе важно и да се што више Срба у Хрватскоj изjасне као припадници те националности, не само за изборе него и у другим ситуациjама?

Постоjе многи субjективни и обjективни разлози због коjих велики броj Срба криjе своjе национално порекло. Да би током изборног процеса Срби открили ко су, неопходно jе да се увек негуjе национални идентитет. Без тога Срби губе, али и хрватско друштво уопште, сигуран сам. Губи демократиjа. Демократичност и поштовање слобода свих грађана увек су ми били наjважниjи критериjум друштва, али и поступање приликом избора.

 

Извор: ПОУКЕ ОРГ

Везане виjести:

 

 

 


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top