fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mišo Vujović: 27. mart 1941. I grob i rob

Taj 27. mart 1941. godine opredeliće sudbinu srpskog naroda. Srbi će iskrvariti u međusobnim okršajima, na stratištima u logorima na kraju će izaći kao samoporaženi pobednici koji će sebe pokoriti

Mišo Vujović
Mišo Vujović

Bila je to još jedna podvala Engleza prema Srbima. Velika i za Srbe sudbinosna. Podvala od koje se srpski narod još nije oporavio. Podvala koja je razorila pamćenje.

Krateri u kolektivnoj memoriji srpskog naroda i danas nisu zatrpani istinom. Te rane još krvare na izmučenom telu naroda koji Boga pravde u svojoj himni priziva, kako u Nečujnim zvonima zapazi Zoran Bogavac.

Britanci poraženi od Nemaca kod Denkerka smišljali su kako da se sa tuđim žrtvama obračunaju sa nacistima. I Francuska je bačena na kolena gotovo bez otpora. Ministri spoljnih poslova Nemačke i SSSR-a Rebentrop i Molotov potpisuju pakt o nenapadanju.

Procene komandnog kadra Jugoslovenske kraljevske vojske, Vlade Cvetković – Maček i namesnika kneza Pavla bile da je rat sa Nemačkom u tom trenutku ravan samoubistvu. Na osnovu te procene knez Pavle Karađorđević u Berlinu pregovara sa Hitlerom o pristupanju Trojnom paktu gde se Jugoslavija pozicionira kao neutralna zamlja sa garancijom da vojska neće koristiti njenu teritoriju što je podrazumevalo potpunu vojnu neutralnost.

U Beču 24 marta 1941 godine protokol o pristupanju Trojnom paktu potpisuju Dragiša Cvetković predsednik vlade i Aleksandar Cincar Marković sa jedne i fon Ribentrop sa druge strane. Tri dana kanije kreću demostracije pod parolom “ Bolje rat nego pakt”.

Ta podvala, u kojoj su učestvovali i narod i crkva, braneći dostojanstvo i tradicionalni slobodarski duh, slavu Velikog rata, nesvesni da je ti još jedna mišolovka, prerašće u agoniju i višedecenijsko duhovno ropstvo pod komunizmom.

Taj 27. mart 1941. godine opredeliće sudbinu srpskog naroda. Srbi će iskrvariti u međusobnim okršajima, na stratištima u logorima na kraju će izaći kao samoporaženi pobednici koji će sebe pokoriti.
Dok je knjaz prognanik napuštao Beograd izgnan i prokužen kao izdajnik u Britanskom poslanstvu se naveliko slavilo prinošenje nove žrtve nacističkoj nemani.

Nemci će se sada zabaviti žilavim i ratobornim Srbima neskriveno su likovali u kolevci nacizma. Britanci su mnogo pre Hitlera sprovodili genocid i rasističke akcije širom svojih kolonija. Hitler 1932 godine odaje priznanje izjavom:” Oduševljavam se engleskim narodom!

U kolonizaciji oni su učinili nemoguće” ta godine u Britaniji je osnovan fašistički savez kojim je rukovodio baron Osval Mozli.

Demonstracije 27. marta 1941 godine razbesnele su Hitlera koji naređuje surovu odmazdu nad Srbima. U ranim jutarnjim časovima 7. aprila 1941. godine počinje nacističko bombardovanje Beograda.

Sledi raspad i kapitulacija zemlje. Odmazde, deportovanja, logori, genocid, građanski rat sa finalnim savezničkim bombardovanjem 1944. godine, gradova u Srbiji i Crnoj Gori takođe u režiji Engleza.

Autor: IŠO VUJOVIĆ

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: