Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Мишић: Манипулација бројем убијених

Бивши члан колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић упозорио је да су, са циљем манипулације бројем убијених у Сребреници, привремене потврде о статусу несталог лица злоупотребљаване јер су породице на основу њих своје нестале проглашавале мртвима, а као датум смрти наведен је 11. или 12. јул 1995. године.

Милутин Мишић Фото: СРНА
Милутин Мишић Фото: СРНА

Мишић је истакао да на такве махинације никада није адекватно реаговано, те да је за такве случајеве одговорна бошњачка компонента у Институту за нестала лица, која је у ту сврху злоупотријебила и бившег шефа сектора Централне евиденције несталих Шимуна Новаковића, преноси “Глас Српске”.

Он је навео да је Новаковић, који је сада предсједавајући привременог Управног одбора Института, дозволио да његов сектор пет година издаје привремене потврде о статусу несталог лица, иако је њихово издавање било дозвољено само годину од формирања Института за нестала лица.

“У тим потврдама наведени су непровјерени подаци Федералне комисије за тражење несталих, које су касније злоупотребљаване јер су породице на основу њих у судовима своје нестале проглашавале мртвима, а као датум смрти наведен је 11. или 12. јул 1995. године, када се догодио злочин у Сребреници”, рекао је Мишић.

Он је додао да је Новаковић знао да начин верификације првих 10.000 несталих у Централној евиденцији несталих није био у складу са законом и правилником, али се оглушио на његова упозорења.

Мишић је навео да ниједан закон ни међународни споразум не познају формулацију и успостављање привременог Управног одбора Института за нестала лица БиХ, те оцијенио да је то учињено јер је то једини начин да се избјегне Република Српска приликом именовања чланова Колегијума директора Института.

Новаковић тврди да за 10.000 верификованих постоје записници, те да је у смјерницама наведено да сваки верификовани мора да има такозвани тврди досије.

Када је ријеч о потврдама, Новаковић је рекао да су потврде издаване и прије процеса верификације, али да су имале, на неки начин, привремени карактер јер на њима пише да није обављена верификација.

“Требало је да послуже породицама за остваривање неких права. Све те особе су, без обзира на то да ли су или нису за њих издаване потврде, ушле и у процес верификације, који је потом обављен”, рекао је Новаковић.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Мишић: У Сарајеву најмање пет локација српских масовних …

Мишић: Масовне српске гробнице на Озрену и Посавини …

Мишић: Приоритет – ексхумације српских масовних гробница …

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: