Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mišić: Manipulacija brojem ubijenih

Bivši član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić upozorio je da su, sa ciljem manipulacije brojem ubijenih u Srebrenici, privremene potvrde o statusu nestalog lica zloupotrebljavane jer su porodice na osnovu njih svoje nestale proglašavale mrtvima, a kao datum smrti naveden je 11. ili 12. jul 1995. godine.

Milutin Mišić Foto: SRNA
Milutin Mišić Foto: SRNA

Mišić je istakao da na takve mahinacije nikada nije adekvatno reagovano, te da je za takve slučajeve odgovorna bošnjačka komponenta u Institutu za nestala lica, koja je u tu svrhu zloupotrijebila i bivšeg šefa sektora Centralne evidencije nestalih Šimuna Novakovića, prenosi “Glas Srpske”.

On je naveo da je Novaković, koji je sada predsjedavajući privremenog Upravnog odbora Instituta, dozvolio da njegov sektor pet godina izdaje privremene potvrde o statusu nestalog lica, iako je njihovo izdavanje bilo dozvoljeno samo godinu od formiranja Instituta za nestala lica.

“U tim potvrdama navedeni su neprovjereni podaci Federalne komisije za traženje nestalih, koje su kasnije zloupotrebljavane jer su porodice na osnovu njih u sudovima svoje nestale proglašavale mrtvima, a kao datum smrti naveden je 11. ili 12. jul 1995. godine, kada se dogodio zločin u Srebrenici”, rekao je Mišić.

On je dodao da je Novaković znao da način verifikacije prvih 10.000 nestalih u Centralnoj evidenciji nestalih nije bio u skladu sa zakonom i pravilnikom, ali se oglušio na njegova upozorenja.

Mišić je naveo da nijedan zakon ni međunarodni sporazum ne poznaju formulaciju i uspostavljanje privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH, te ocijenio da je to učinjeno jer je to jedini način da se izbjegne Republika Srpska prilikom imenovanja članova Kolegijuma direktora Instituta.

Novaković tvrdi da za 10.000 verifikovanih postoje zapisnici, te da je u smjernicama navedeno da svaki verifikovani mora da ima takozvani tvrdi dosije.

Kada je riječ o potvrdama, Novaković je rekao da su potvrde izdavane i prije procesa verifikacije, ali da su imale, na neki način, privremeni karakter jer na njima piše da nije obavljena verifikacija.

“Trebalo je da posluže porodicama za ostvarivanje nekih prava. Sve te osobe su, bez obzira na to da li su ili nisu za njih izdavane potvrde, ušle i u proces verifikacije, koji je potom obavljen”, rekao je Novaković.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mišić: U Sarajevu najmanje pet lokacija srpskih masovnih …

Mišić: Masovne srpske grobnice na Ozrenu i Posavini …

Mišić: Prioritet – ekshumacije srpskih masovnih grobnica …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: