Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mišić: Manipulacija brojem nestalih

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspolaže netačnim podacima o navodno 18.249 nestalih lica verifikovanih od 2010. godine do danas, jer u Institutu za nestala lica BiH postoje zvanični podaci za samo 7.000 osoba čiji je nestanak potvrđen, rekao je član kolegijuma Instituta za nestala lica Milutin Mišić.

Nestali

Mišić je upozorio na ove netačne podatke koji će biti izneseni na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH u ponedjeljak, u okviru informacije tog ministarstva.

“Pretpostavljam da je te podatke Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice podvalio neko iz Instituta za nestala lica. Odgovorno tvrdim da je ukupan broj verifikovanih u Centralnoj evidenciji nestalih oko 7.000. Manipuliše se utrostručenim brojem”, rekao je Mišić za današnji “Glas Srpske”.

On je dodao da time treba da budu prikriveni nečiji nerad, samovolja i prljavi motivi, kao i da je to učinjeno i sa ciljem prikrivanja odgovora na pitanje šta je radila komisija za Centralnu evidenciju nestalih ako ni za osam godina nije završila ono što je trebalo da završi za godinu.

Mišić navodi i da je verifikacija već prilikom Centralne evidencije nestalih počela naopako i mimo zakona, te da je rađena mimo pravilnika o verifikaciji.

“To mora biti vraćeno na početak i broj nestalih umanjen za desetak hiljada, jer su verifikovana lica koja u tom momentu nisu imala status nestalog. Verifikovani su na osnovu dokumentacije koju ne predviđa Pravilnik o verifikaciji Centralne evidencije nestalih”, pojasnio je Mišić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da različiti podaci o broju verifikovanih nestalih lica govore da u Institutu za nestala lica ništa ne funkcioniše, te da je očigledno da su prisutne manipulacije.

Kojić smatra da se Centralna evidencija nestalih pokušava uspostaviti kao istorijska baza za verifikovanje lažnog broja Bošnjaka stradalih u Srebrenici, te da takva evidencija treba da posluži i da prikaže iskrivljenu sliku o karakteru rata.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Mišić: Izetbegović da obezbijedi završetak ekshumacije na …

Mišić: Masovne srpske grobnice na Ozrenu i Posavini …

Mišić: Institut ćuti o srpskim žrtvama | Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: