fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Misa u Zagrebu sramota Evrope“

Zagreb
Zagreb

Tel Aviv — Mise koje su držane povodom 51. godišnjice smrti Ante Pavelića u Zagrebu i Splitu su sramota Evrope, kaže glavni lovac na nacističke zločince Efraim Zurof.

Direktor jerusalimskog ogranka Centra ,,Simon Vizental“ je u članku pod naslovom „Nacistički memorijal u Hrvatskoj sramota za Evropu“, napisao i da takve mise u čast Pavelića označavaju obnovu tradicije započete devedesetih godina 20. veka nakon što je Hrvatska postala nezavisna.

,,U odgovoru na proteste Centra Vizental, mise su posle prestale i odgovorni sveštenik Vjekoslav Lasić je napustio Hrvatsku, ali se na nesreću vratio pre nekoliko godina i nastavio sa svojom neofašističkom aktivnošću bez kažnjavanja“, naveo je Zurof.

On je podsetio da je Hrvatska uveliko na putu da postane član Evropske unije, a da članstvo u tom bloku zemalja zavisi od prihvatanja njenih vrednosti i normi.

,,Da li je memorijalna misa za jednog od najvećih ratnih zločinaca saglasna sa članstvom u EU?“, pita se lovac na naciste.

,,Tužna istina je da je u vezi s tim Evropska unija sasvim promašila u bavljenju ponovnom pojavom neofašizma i promicije iskrivljavanja Holokausta“, napisao je Zurof.

Kao primere je naveo Litvaniju, Latviju, Estoniju, Međarsku i Rumuniju koje su, kako tvrdi, preduzele aktivne korake da ponovo ispišu svoju istoriju Drugog svetskog rata, minimizirajući ili pokušavajući da sakriju „jako značajnu ulogu“ koju su igrali njihovi sunarodnici u zločinima Holokausta, sa jedva kojom reči protesta ili osude iz Brisela.

Napisao je i da se u Hrvatskoj nije čula nijedna reč protesta zbog nedavnih misa, umesto ljutnje i demonstracija.

Izvor: B92.net

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: