fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Miroslav Tuđman za RTRS: Alija Izetbegović je tvorac ideje o genocidu u BiH

Mudžahedini se uklapaju u politiku Alije Izetbegovića za koju je imao potporu islamskih zemalja, ne samo finansijsku da bi finansirao Armiju BiH, već i u ljudstvu, izjavio je za Miroslav Tuđman u specijalnom intervjuu za RTRS.

Intervju Miroslav Tuđman Foto: RTRS
Intervju Miroslav Tuđman Foto: RTRS

„Mudžahedini su u BiH došli, prema dokumentima, u februaru 1992. godine, nakon čega je više od sto njih već dobilo državljanstvo BiH i ove činjenice će biti teško osporiti“ istakao je Miroslav Tuđman.

Govoreći o odnosu žrtva – dželat tokom rata u BiH, koje često ističe političko Sarajevo, kaže da je to i za mudžahedine bilo opravdanje zbog čega su došli tokom rata.

„Politika Alije Izetbegovića od samog početka bila je da je nad Bošnjacima izvršen genocid, odnosno, da taj genocid traje od 1878. od kada je Osmansko carstvo bilo prisiljeno nda apusti BiH i ta teza je građena na žrtvi. Riječ genocid se koristi već u izvještaju Sefera Halilovića i Patriotske lige u februaru 1992. i on naznačava kakav će to biti karater rata. On govori da je genocidan jer je usmjeren protiv muslimana, odnosno muslimanskog naroda. Da je cilj zatrti, odnosno uništiti muslimanski narod“, ističe Miroslav Tuđman.

On kaže da je tezu o Bošnjacima kao žrtvama Alija Izetbegović ponovio i u aprilu 1993. godine kada je najavio da će se u Srebrenci dogoditi najveći genocid od Drugog svjetskog rata na osnovu čega je Savjet bezbjednosti UN ovu zonu stavio pod zaštitu UN – a.

„Posljedica toga je bila da je Savjet bezbjednosti donio odluku o zaštićenim zonama a onda je Izetbegović,  smatrajući da će UN štiti Srebrenicu, 7500 prirpadnika Armije BiH prebacio iz Srebrenice u Srednju Bosnu, kako bi je očistio od Hrvata“,  kaže Tuđman.

Govoreći o mirovnim planovima za BiH, Tuđman smatra da je Kutiljerov plan, koji je predviđao organizaciju po kantonima bio dobro rješenje jer bi drugačije odredio karakter rata u BiH i vjerovatno bi, kako ističe, broj žrtava i razaranja bio mnogo manji. Miroslav Tuđman podsjeća da je ovaj plan podržalo i tadašnje političko vođstva Republike Srpske smatrajući ga dobrom osnovom za razgovore.

Dijelove intervjua Miroslava Tuđmana za RTRS ekskluzivno možete vidjeti večeras u našoj emisiji „Pečat“ a cijeli intervju možete pogledati sutra od 21 čas na našoj televiziji.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Bakir Izetbegović: Tuđman je predvodio udruženi zločinački …

Sve gori odnosi komšija: Rastu tenzije između Hrvatske i BiH …

Promocija Tuđmanove knjige: Izetbegović je odavao utisak …

Kad sinovi Franje i Alije udare jedan na drugog – obojica su u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: