Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mirnodopska “Oluja” zatire Srbe u Hrvatskoj

Datum objave: četvrtak, 23 avgusta, 2012
Veličina slova: A- A+
Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

English

Negiranje ustaških zločina i umanjivanje broja žrtava u Jasenovcu mirnodopska je “Oluja” kojom Hrvatska orkestrirano zatire tragove vijekovnog postojanja srpskog naroda u Hrvatskoj, izjavio je Srni predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.“U vrijeme kada hrvatski narod i državu tresu ogromni ekonomski problemi, očito je dobrodošlo fokusiranje na srpski problem”, kaže Bastašić komentarišući tvrdnje hrvatskog istoričara i sveštenika Stjepana Razuma da je Jasenovac “velikosrpski mit, a ne logor u kojem su tokom Drugog svjetskog rata ubijani Srbi, Jevreji i Romi”. 

Prema Bastašićevim riječima, godinama su se hrvatski “neoistoričari”, školovani uglavnom u jezuitskim klupama, upinjali da ospore 40.000 jadovničkih i 700.000 jasenovačkih žrtava. To potvrđuje i tvrdnja Razuma da ustaše u Jasenovcu nisu likvidirale ni 82.129 ljudi.

“Sada kada je jasno da i te umanjene brojke predstavljaju stravičnu i nezaobilaznu mrlju na hrvatskoj teritoriji i istoriji hrvatskog naroda, nespretno pokušavaju osporiti ono za šta su se sami borili i u šta su uvjeravali hrvatski narod“, naglašava Bastašić.

On navodi da činjenica da je istoričar Stjepan Razum, ne samo sveštenik, nego i načelnik u Arhivu postavljen uz blagoslov katoličkog biskupa, govori o nastavku kontinuiteta antisrpskog djelovanja Crkve u Hrvata.

Prema njegovim riječima, indikativno je, ali i zabrinjavajuće, da se na ovu novu, mirnodopsku “Oluju”, ne osvrću stručni, istoriografski krugovi, kao ni zvaničnici u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Problematika Srba u Hrvatskoj, očuvanje njihovih institucija i identiteta, ali i memorijalizacija njihovog stradanja tokom 20. vijeka na područje sadašnje Hrvatske, ne može biti zadatak i briga samo Srpskog narodnog vijeća /SNV/. To je zadatak sveukupnog srpskog korpusa“, smatra Bastašić.

Hrvatski istoričar i sveštenik Stjepan Razum je u intervjuu zadarskom “Hrvatskom listu”, pod naslovom “Vrijeme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu“, osporava broj ubijenih, kojima se danas čak zna i ime, ističući da taj broj nema nikakvog uporišta u stvarnosti.

Prema njegovim riječima, ustaški pozdrav „Za dom spremni“ jedan je od ljepših, a ubraja se u hrišćanske i rodoljubive.

Razum je doktorirao na srednjovjekovnoj crkvenoj istoriji, a struka mu je arhivistika. Trenutno je načelnik Nadbiskupskog arhiva u Hrvatskom državnom arhivu, što je mjesto na koje se imenuje uz saglasnost biskupa Katoličke crkve u Hrvats

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Povjesničar za kojeg ne postoji nijedan dokaz da je logor Jasenovac bio stratište

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top