Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mirnodopska “Oluja” zatire Srbe u Hrvatskoj

Datum objave: četvrtak, 23 avgusta, 2012
Veličina slova: A- A+
Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

English

Negiranje ustaških zločina i umanjivanje broja žrtava u Jasenovcu mirnodopska je “Oluja” kojom Hrvatska orkestrirano zatire tragove vijekovnog postojanja srpskog naroda u Hrvatskoj, izjavio je Srni predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.“U vrijeme kada hrvatski narod i državu tresu ogromni ekonomski problemi, očito je dobrodošlo fokusiranje na srpski problem”, kaže Bastašić komentarišući tvrdnje hrvatskog istoričara i sveštenika Stjepana Razuma da je Jasenovac “velikosrpski mit, a ne logor u kojem su tokom Drugog svjetskog rata ubijani Srbi, Jevreji i Romi”. 

Prema Bastašićevim riječima, godinama su se hrvatski “neoistoričari”, školovani uglavnom u jezuitskim klupama, upinjali da ospore 40.000 jadovničkih i 700.000 jasenovačkih žrtava. To potvrđuje i tvrdnja Razuma da ustaše u Jasenovcu nisu likvidirale ni 82.129 ljudi.

“Sada kada je jasno da i te umanjene brojke predstavljaju stravičnu i nezaobilaznu mrlju na hrvatskoj teritoriji i istoriji hrvatskog naroda, nespretno pokušavaju osporiti ono za šta su se sami borili i u šta su uvjeravali hrvatski narod“, naglašava Bastašić.

On navodi da činjenica da je istoričar Stjepan Razum, ne samo sveštenik, nego i načelnik u Arhivu postavljen uz blagoslov katoličkog biskupa, govori o nastavku kontinuiteta antisrpskog djelovanja Crkve u Hrvata.

Prema njegovim riječima, indikativno je, ali i zabrinjavajuće, da se na ovu novu, mirnodopsku “Oluju”, ne osvrću stručni, istoriografski krugovi, kao ni zvaničnici u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Problematika Srba u Hrvatskoj, očuvanje njihovih institucija i identiteta, ali i memorijalizacija njihovog stradanja tokom 20. vijeka na područje sadašnje Hrvatske, ne može biti zadatak i briga samo Srpskog narodnog vijeća /SNV/. To je zadatak sveukupnog srpskog korpusa“, smatra Bastašić.

Hrvatski istoričar i sveštenik Stjepan Razum je u intervjuu zadarskom “Hrvatskom listu”, pod naslovom “Vrijeme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu“, osporava broj ubijenih, kojima se danas čak zna i ime, ističući da taj broj nema nikakvog uporišta u stvarnosti.

Prema njegovim riječima, ustaški pozdrav „Za dom spremni“ jedan je od ljepših, a ubraja se u hrišćanske i rodoljubive.

Razum je doktorirao na srednjovjekovnoj crkvenoj istoriji, a struka mu je arhivistika. Trenutno je načelnik Nadbiskupskog arhiva u Hrvatskom državnom arhivu, što je mjesto na koje se imenuje uz saglasnost biskupa Katoličke crkve u Hrvats

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Povjesničar za kojeg ne postoji nijedan dokaz da je logor Jasenovac bio stratište

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top