Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ministarstvo negira navode o NATO vežbi sa osiromašenim uranijumom kod Banjaluke

Prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebalo bi da se organizuje NATO vežba, na kojoj bi avionska eskradila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum, tvrdi sarajevski portal Dnevnik.

Foto: N. Fifić
Foto: N. Fifić

Portal navodi da je u službenim dokumentima, u koje je imao uvid navedeno da bi Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički stožer Oružanih snaga BiH i kancelarija za odbrambenu saradnju američke ambasade BiH uskoro u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vežbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom.

Kako se navodi, sve je to dogovoreno na sastanku sa generalom – majorem Džonom Gronskim, zamenikom zapovednika Zapovedništva američkih kopnenih snaga za Evropu.

NATO vežba trebalo bi da se realizuje kroz dve faze – prva je teorijska obuka pripadnika OS BiH od februara pa do kraja 2018. godine, a druga, početkom 2019. godine i to gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača.

Učesnici vežbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, koji su locirani u kasarni Kozara u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona, lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

Ranije su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički stožer OS BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju prvi ambasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom tih aktivnosti, a, kako list tvrdi, tom sastanku su prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, Boris Jerinić, zamenik ministarke odbrane BiH i Zoran Đerić, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, Mladena Ivanića.

Dokumenti u posedu portala navodno pokazuju da su i srpski predstavnici u MO BiH i OS BiH bili saglasni sa izvođenjem NATO vežbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja, kako se tvrdi, odstranjen iz te službe.

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, tražio je pojedine informacije o izvođenju ove NATO vežbe u Banja Luci, odnosno, o tome kakva će se municija koristiti, da li sadrži osiromašeni uranijum, beli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi to lokacije, odnosno, poligone i strelišta tražile OS SAD.

Jeleč je naveo i kako je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni izvođenja vežbe zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude sprečavala izvođenje vežbe.

MO: PRIČA O OSIROMAŠENOM URANIJUMU JE LAŽ

Zamenik ministra odbrane BiH iz Srpske Boris Jerinić izjavio je danas da je laž i dezinformacija vest da će 2019. godine biti izvedene NATO vežbe, na kojima će avionska eskadrila ispaljivati osiromašeni uranijum.

Jerenić je za „Euroblic“ kazao da detalji vežbe još nisu dogovoreni, ali da je moguće da će u njoj učestvovati i avioni.“Sigurno neće biti korišćena ni bojeva municija, a kamo li ona s osir omašenim uranijumom. To se ne radi nigde u svetu i tako nešto niko od nas ne bi dozvolio. Reč je o vežbi koja je u planu kroz bilateralnu saradnju i održani su samo početni sastanci. Neće biti posledica po građane“, rekao je on.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Korijere dela sera: Osiromašeni uranijum – zaboravljeni …

NATO uranijum bačen na BiH i SRJ kao 170 bombi na Hirošimu …

Alarmantno: Uranijum ubija nemilosrdno | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: