Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Milutinović: Formirati vojni muzej u Banjaluci

Datum objave: četvrtak, 23 januara, 2020
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ uputila je prijedlog institucijama Srpske za formiranje vojnog muzeja VRS u Banjaluci u kojem bi se čuvale zastave ratnih jedinica Vojske, priređivale prigodne izložbe i okupljala udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Milovan Milutinović - Foto: RTRS
Milovan MilutinovićFoto: RTRS

Predsjednik Organizacije starješina VRS Milovan Milutinović rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je pitanje izgradnje adekvatnog muzeja VRS u kojem bi bili predstavljeni rezultati odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i proces stvaranja Republike do sada bilo u znatnoj mjeri zapostavljeno.

Milutinović je precizirao da bi vojni muzej VRS trebalo formirati u bivšem Domu JNA u Ulici kralja Alfonsa, koji se nalazio na ovoj lokaciji do 1974. godine.

On je rekao da bi mlade generacije koje dolaze na izlete u Banjaluku imale mogućnost da se kroz posjetu vojnom muzeju VRS upoznaju o nedavnoj prošlosti i stvaranju Republike Srpske.

Zamjenik predsjednika Organizacije strješina VRS Slobodan Župljanin istakao je da će prioritet Organizacije u ovoj godini biti reaktiviranje pitanja izgradnje centralnog spomen-obilježja svim poginulim borcima VRS i svim srpskim patriotama koji su život dali za stvaranje Republike Srpske.

– Izgradnja centralnog spomenika poginulim borcima VRS je važna da bi se sačuvalo od zaborava sve ono što je vrijedno i sjećanje na ljude koji su dali život za Republiku Srpsku – istakao je Župljanin.

On je rekao da bi se kod centralnog spomenika poginulim borcima VRS održavali časovi istorije, mlade generacije upoznavale o tome kako je stvarana Republika Srpska, koja cijena za nju plaćena.

Član Predsjedništva Organizacije starješina VRS Miko Škorić rekao je da je ova organizacija inicirala donošenje pravilnika o sahranama odlikovanih boraca i starješina VRS uz vojne počasti u Aleji velikana, koji bi bio donesen na nivou Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je rekao da u Banjaluci postoji centralno groblje “Vrbanja” koje ima izgrađenu Aleju velikana, ali da se tamo ne sahranjuju visoki vojni zvaničnici jer ta oblast nije uređena.

Izvor: RTRS


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Milutinović: Formirati vojni muzej u Banjaluci“

Predrag Vulin kaže:

U Banjaluci ne postoji ni jedna nacionalna-srpska institucija, koja bi svedočila o istorijskom prisustvu Srba na teritoriji BiH. Ono što imamo suštinski je malo, više nego skromno, nedovoljno i ne odražava suštinu srpskog nacionalnog određenja. Muzej vojske RS i Centralno spomen obilježje sigurno će biti osnovani odnosno izgrađeni…Ali Banjaluka je morala kao Pijemont krenuti sa projektom Nacionalna biblioteka Republike Srpske, Srpski etnografski muzej i Muzej genocida nad srpskim narodom. Banja Luka je nama Srbima ali i našim neprijateljima, iznad svega…Ako tako ne bude, neće nas bit

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top