fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Милунка Савић – девет рана, 12 одликовања и један заборав

Тридесеторо туђе дjеце ишколовала jе о свом трошку жена пред коjом су мирно стаjали француски генерали, руски официри и пред коjом су построjавани читави пукови…

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/milunka-savic.jpg

То jе жена са наjвише одликовања у историjи ратовања, Милунка Савић српска хероина, коjа се тачно приjе 100 година, када су трубе означиле мобилизациjу и када jе почео Први Балкански рат, приjавила као добровољац у српску воjску. Да би спасла брата jединца од мобилизациjе Милунка се приjавила воjноj команди под именом Милун Савић.

Милунка jе учествовала у опсади Скадра, у бици на Брегалници гдjе jе први пут рањена и гдjе jе показала невиђену храброст и ту први пут одликована Карађорђевом звиjездом. Након тога рађале су се нове битке, нове ране и нова хероjства Милунке Савић коjа jе 7 година провела у рату и рововима, без одсуства. За тих седам година Милунка jе 9 пута рањена, 12 пута одликована, а по завршетку рата доживjела jе судбину као и многи српски хероjи.

Добила jе посао чистачице у Хипотекарноj банци, а стан jе добила тек двиjе године приjе смрти. Умрла jе октобра 1973.године у 84.години живота. Иза ње jе остало 30-оро дjеце коjе jе извела на пут, хероjство, броjна одликовања, бесконачна тишина коjа позива на стид.

Извор: ФРОНТАЛ

Везане виjести:

Строj каплара Милунке („Вечерње новости“, 19. новембар 2007)

Милункин пут до легенде („Православље“, 15. фебруар 2008)

Милункин српски непоклек („Православље“, 15. март 2008)

Пред Милунком су и генерали салутирали („Блиц“, 8. август 2010)

Милунка Савић: хероина, па чистачица,

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: