fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Miloš Ković: Pokušaj prisvajanja srpskog kulturnog nasleđa kao upozorenje

U srednjem veku kada je građena Bogorodica Ljeviška, pojašnjava prof. Ković, nijedan istorijski izvor ne potvrđuje postojanje Albanaca na području Kosova.

Prof. dr Miloš Ković; FOTO: Jadovno 1941.

Istoričar i profesor Univerziteta u Beogradu Miloš Ković izjavio je danas da najnovije pisanje “Kohe” o srpskim manastirima kao kosovskom nasleđu, više nikoga ne može da ostavi ravnodušnim i da je veza Albanaca sa Ilirima nepostojeća.

Ković je ocenio da je pokušaj prisvajanje srpskog kulturnog nasleđa samo dokaz i potvrda onoga što bi moglo da se desi srpskim svetinjama ukoliko Srbi i Srbija odustanu od Kosova i Metohije.

Ovo je najjasniji dokaz šta nam se sprema, upozorio je Ković u izjavi za Kosovo Onlajn, i istakao da je ključno razumeti kakve veze imaju starobalkanski hramovi i rimska istorija sa savremenim Albancima.

“Savremeni Albanci su narod koji je većinski muslimanski, čiji je nacionalni identitet izgrađen u 19. i 20. veku na osmanskom i komunističkom nasleđu, dakle to je narod koji je dominantno muslimanski”, navodi Ković.

U srednjem veku kada je građena Bogorodica Ljeviška i potonjim vekovima, pojašnjava Ković koji je i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, nijedan istorijski izvor ne potvrđuje postojanje Albanaca na području Kosova.

Bogorodica Ljeviška (Foto: I. Marinković)

“U srednjem veku, na osnovu dostupnih izvora, Albanaca tamo nema. Prosto, izgleda da se školstvo Albanaca zasniva na pseudo-mitološkim teorijama, njihovom ilirskom poreklu, to je problem koji sami albanski istoričari moraju da prevaziđu. Nije mi jasno zašto savremeni Albanci toliko insistiraju na antičkom poreklu naših hramova. Njihova veza sa Ilirima je prosto nepostojeća, ona je pseudomitologija”, rekao je Ković.

Kako je primetio, to što takve tvrdnje podržava i jedan deo lobističkih struktura na Zapadu, nije razlog da se u njih mora i poverovati.

“Dakle, Albanci su potomci starobalkanskog stanovništva, u istoj onoj meri u kojoj su i Srbi potomci starobalkanskog naroda. Nema nikakvog razloga da mi iz svog nasleđa odsecamo taj kulturno starobalkanski identitet. I u tom smislu, Albanci nemaju nikakvu posebnu privilegiju i nemaju nikakvu stručnu, dokazanu vezu sa Ilirima, ili sa bilo kojim starobalkanskim narodom”, istakao je Ković.

On dodaje da praksa podizanja hramova i crkava na temeljima starijih bogomolja, nije ništa novo i ništa neobično u istoriji hrišćanstva, u istoriji Balkana i u istoriji sveta.

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Kosovo onlajn/Pokret za odbranu Kosova i Metohije, 19. 9. 2020)

Izvor: STANjE STVARI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: