fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Miloš Ković: Kosovski zavjet preživjeće i doba u kojem ga se odričemo

Kosovski zavjet ključni je konstituent srpskog identiteta, ideja stara šest vijekova bez koje Srbi ne bi bili ono što jesu i čija će važnost i vitalnost nadživjeti i naše vrijeme kada se ovog predačkog opredjeljenja sve više odričemo.

Dr Miloš Ković
Dr Miloš Ković

Ovo je u Trebinju poručio istoričar prof. dr Miloš Ković, na predavanju „Kosovski zavjet u istoriji srpskog naroda“, koje je u Muzeju Hercegovine održano u organizaciji ove ustanove i Srpskog udruženja „Ćirilica“.

Ković je rekao da savremeni kritičari kosovskog zavjeta, koji apeluju na „realnost“ i ovu ideju smatraju retrogradnom, proizvodom mitomanske svijesti i slavljenjem poraza, zaboravljaju da Kosovo ne slavi poraz već svjedoči „opredjeljenje za Carstvo Nebesko“ i spremnost na žrtvu, da i drugi narodi njeguju svoje nacionalne mitove, kao i da to predanje uvijek obznanjuje „neku višu i dublju istinu od one sadržane u istoriografskim činjenicama“.

„Političari riječ mit koriste u negativnom značenju, kao nešto suprotno istini.  Međutim, mitovi su – temelj kulture svakog istorijskog naroda. Oni čine samu srž njegove istorije i predanja. Ako hoćete da uništite jedan narod – oduzmite mu mitove, predanje, njegovo istorijsko sjećanje“, kategoričan je Ković.

Srbi su upravo zahvaljujući kosovskom zavjetu, ističe Ković,  i kod dijela teoretičara zapadne provinijencije svrstavani u zavjetne narode, koji su na kultu iz vlastite istorije i predanja gradili temelj nacionalnog identiteta – i vijekovima prije industrijske revolucije i formiranja modernih nacija.

Ković je napomenuo da je kosovski zavjet kao ideja formirao već kod pisaca i hroničara neposredno nakon Bitke na Kosovu, da bi kroz naredna nevremena istorije opstajao u krilu crkve i kroz glas narodnih pjevača.

Posebnu afirmaciju ideja kosovskog zavjeta doživljava u Njegoševom djelu, zatim i preko kulturnih i javnih radnika s početka 20. vijeka, da bi se istorijski iznova potvrđivala – kroz stradanje u Prvom svjetskom ratu, ali i glas naroda na demonstracijama 27. marta 1941, te kroz iskušenja naše skorije istorije.

Ković ističe da šest proteklih stoljeća potvrdilo vitalnost kosovskog zavjeta, zbog čega ne sumnja da će ova ideja naći put da nadživi i aktuelni vijek osporavanja.

„Dokle god bude srpskog naroda biće i kosovskog zavjeta. Kada ne bude kosovskog zavjeta – neće biti ni srpskog naroda. A uvjeren sam da taj dan nikad neće doći“, zaključio je prof. Ković.

 (R.S. / RADIO TREBINjE)

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Miloš Ković: Razumno o Kosovu | Jadovno 1941.

Miloš Ković: Kosovski zavet (video) | Jadovno 1941.

Dr Miloš Ković / istoričar / – Slavimo Termopile, a …

Miloš Ković: Budućnost pripada onima koji se ne predaju …

Miloš Ković: Srbi će ostati nacija opredeljena za Kosovski …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: