fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MILODRAG STANOJEVIĆ: Sam pred neprijateljskom kolonom

Među borcima koje je JNA, septembra 1991., mobilisala bio je i Milodrag Stanojević iz Koturova.

Milodrag je rođen 7. decembra 1970. godine u Badenu (Austrija) gdje je živio do svoje šeste godine kada se sa porodicom preselio u Koturove pod Kozarom. Otac Đuro i majka Milica pored njega imali su još tri kćerke: Mirjanu, Marinu i Biljanu. Iako je većina boraca sa dubičkog prostora bila mobilisana u 11. partizansku, kasnije Dubičku brigadu, Milodrag je bio na dužnosti u 43. prijedorskoj brigadi.

Pored toga što je bio veoma mlad, zbog hrabrosti pokazane na ratištu unapređen je u potporučnika i data mu je komanda nad četom. Saborci su ga opisivali kao izuzetno skromnog i nevjerovatno hrabrog što je i pokazao nekoliko puta.

Posebno je ostao zapamćen podvig kad je u selu Lovska, 19. oktobra, sam istrčao pred neprijateljsku kolonu i tom prilikom zarobio dva tenka, jedno oklopno vozilo i komandira ZNG.

Poginuo je 23. novembra 1991. braneći položaj u selu Korita (kod Pakraca).

Postoji jedna, istina nepotvrđena, priča da je Milodrag u selu Lovska upoznao jednu djevojku, te da se iz tog razloga zaštitnički postavio prema ovom selu. Kada su pripadnici ZNG zauzeli selo njegova četa se povukla u selo Korita. U jednom izviđačkom poduhvatu smrtno je ranjen. Borci kojima je bio nadređen, ožalošćeni zbog gubitka voljenog komandanta, izvršili su juriš na neprijateljske položaje i tom prilikom su uz obostrane gubitke uništili jako neprijateljsko uporište.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi njegovo ime.

(Iz knjige Marka Jankovića „Dubički 20. vijek“, Banja Luka, 2018.)

Izvor: Srbi u BiH

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: