Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

MILODRAG STANOJEVIĆ: Sam pred neprijateljskom kolonom

Datum objave: petak, 4 oktobra, 2019
Veličina slova: A- A+

Među borcima koje je JNA, septembra 1991., mobilisala bio je i Milodrag Stanojević iz Koturova.

Milodrag je rođen 7. decembra 1970. godine u Badenu (Austrija) gdje je živio do svoje šeste godine kada se sa porodicom preselio u Koturove pod Kozarom. Otac Đuro i majka Milica pored njega imali su još tri kćerke: Mirjanu, Marinu i Biljanu. Iako je većina boraca sa dubičkog prostora bila mobilisana u 11. partizansku, kasnije Dubičku brigadu, Milodrag je bio na dužnosti u 43. prijedorskoj brigadi.

Pored toga što je bio veoma mlad, zbog hrabrosti pokazane na ratištu unapređen je u potporučnika i data mu je komanda nad četom. Saborci su ga opisivali kao izuzetno skromnog i nevjerovatno hrabrog što je i pokazao nekoliko puta.

Posebno je ostao zapamćen podvig kad je u selu Lovska, 19. oktobra, sam istrčao pred neprijateljsku kolonu i tom prilikom zarobio dva tenka, jedno oklopno vozilo i komandira ZNG.

Poginuo je 23. novembra 1991. braneći položaj u selu Korita (kod Pakraca).

Postoji jedna, istina nepotvrđena, priča da je Milodrag u selu Lovska upoznao jednu djevojku, te da se iz tog razloga zaštitnički postavio prema ovom selu. Kada su pripadnici ZNG zauzeli selo njegova četa se povukla u selo Korita. U jednom izviđačkom poduhvatu smrtno je ranjen. Borci kojima je bio nadređen, ožalošćeni zbog gubitka voljenog komandanta, izvršili su juriš na neprijateljske položaje i tom prilikom su uz obostrane gubitke uništili jako neprijateljsko uporište.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi njegovo ime.

(Iz knjige Marka Jankovića „Dubički 20. vijek“, Banja Luka, 2018.)

Izvor: Srbi u BiH

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top