Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Milićević: Srbima u Hrvatskoj garantovati maksimalna prava

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je da Srbima u Hrvatskoj moraju biti zagarantovana sva prava koja Hrvati imaju u Srbiji, a koji su najviše nastanjeni u Vojvodini.

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević

Milićević je, obraćajući se učesnicima Sedme sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine Srbije i Hrvatske, rekao da Hrvati u Srbiji, odnosno Vojvodini, imaju sva prava koja može da ima jedna nacionalna zajednica.

„To nam daje pravo na stav da isto tako, sva prava, i to ne samo deklarativno, već i u svakodnevnom životu, moraju da budu dostupna i srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj“, naveo je Milićević, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

On je istakao da je u pokrajinskoj administraciji i u pet lokalnih samouprava u Pokrajini, u službenoj upotrebi i hrvatski jezik.

„Istovremeno, obrazovanje na hrvatskom jeziku odvija se na predškolskom, osnovnom i srednjem nivou“, naglasio je Milićević.

On kaže da će više od 284 miliona dinara /2.392.916 evra/ biti usmjereno za sistem javnog informisanja, čiji su osnivači nacionalni savjeti nacionalnih manjina.

„Od tog iznosa, 34,3 miliona dinara /289.000 evra/ namenjeni za `Hrvatsku riječ`, a planirana su i značajna izdvajanja za finansiranje rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata“, dodao je Milićević.

On je rekao da Radio-televizija Vojvodine ima 10 manjinskih redakcija, među kojima i hrvatsku, koje svakodnevno emituju program na maternjem jeziku.

Današnjoj sjednici Međuvladinog mješovitog odbora u Beogradu prisustvovao je i ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić.

Osim njega, sjednici su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i koordinator Srbije za rješavanje otvorenih pitanja sa Hrvatskom Nemanja Stevanović, predsjednik Srpskog dijela Mješovitog odbora Ivan Bošnjak i predsjednik hrvatskog dijela Odbora Zvonko Milas.

Sjednica će biti nastavljena sutra u Bačkom Monoštoru.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: