Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Milerova je ismijala žrtve NATO agresije i treba da se izvini

Njemački intelektualac Rudolf Henzel uputio je otvoreno pismo nobelovcu Herti Miler, poručivši da je njen nastup u Beogradu na skupu posvećenom Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga “ismijavanje žrtava” NATO-agresije, te da treba da se izvini srpskom narodu.

Herta Miler (Foto: Marina Lopičić/Kurir)
Herta Miler (Foto: Marina Lopičić/Kurir)

Henzel je u pismu poručio Milerovoj da je morao da joj se obrati zbog izjava poput one da je “Srbija sama sebi donijela zlo i da građani moraju da prihvate istinu da su sami sebi prouzrokovali patnju”, kao i izjave da vjeruje “da je vojna intervencija ljudski i moralno opravdana i u mnogim slučajevima se pokazala kao ispravna”.

“U trenutku kada je Beograd bio posljednji evropski grad koji je bombardovan u 20. vijeku, u jednom eseju ste napisali `da razumijete poziciju NATO-a i da Milošević mora biti zaustavljen za sva vremena`. Rekli ste da ovo mišljenje do današnjeg dana niste promijenili…”, naveo je Henzel u pismu koje prenosi “Sputnjik”.

On je ocijenio da je Milerova ovim nevjerovatnim izjavama otkrila svoje nepoznavanje istinske političke pozadine i toka uništenja nekadašnje SFRJ, kao i SRJ u toku devedesetih godina prošlog vijeka. “Pri tome ste sebi dozvolili jedno izuzetno nemarno dodjeljivanje krivice srpskom narodu. I to sve kao njemačka književnica”, dodao je Henzel.

On je naglasio da je kao njemački građanin, koji se bez predrasuda bavio političkim događanjima na Balkanu i najoštrije osudio napadački rat protivan međunarodnom pravu SAD-NATO alijanse /uz učešće Njemačke/ protiv bivše Jugoslavije i koji zna da su u ovom ratu u ogromnim količinama korišćena visokootrovna i radioaktivna oružja sa osiromašenim uranijumom i time svjesno i namjerno počinjen genocid, “kvalifikovanim izjavama” Milerove “užasnut, zgađen i kao sunarodnik posramljen”.

Henzel je u pismu ukazao Milerovoj da su u Srbiji od NATO agresije do danas agresivne vrste kancera kao posljedica upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom dostigle epidemijske razmjere, kako među mladima, tako i među starima.

“Ljudska patnja odjekuje do neba. Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, svakog dana po jedno dijete oboli od kancera. Čitava zemlja je kontaminirana. Usljed oštećenja nasljednog materijala /DNK/, na svijet dolaze generacija za generacijom malformisane djece”, istakao je Henzel.

On je dodao da je u dva ukratko sažeta teksta “Rat koji nema kraja” i “Letargija srca” iznio mnoge značajne činjenice o ovome zločinu bez presedana.

Henzel je dalje, obraćajući se Milerovoj, naveo da ako joj do sad nisu bili adekvatno razjašnjeni politički događaji u bivšoj Jugoslaviji, kao i istinski razlozi i ciljevi NATO agresije 1999. godine i njihova katastrofalna dejstva ili ako je klasična žrtva njemačkih medija i njihovog krivljenja istine, onda je to zaista žalosno za jednog intelektualca, ali da se zbog toga bar može izviniti srpskom narodu.

“Vaš kolega Peter Handke i mnogi drugi slobodni umovi nisu postali žrtve medijske manipulacije, već su nezavisno razmišljajući izgradili sopstveno mišljenje i postupali potom hrabro u skladu s njim. Ako pak želite da svojim izjavama podržite uzročnike genocida govoreći im ono što žele da čuju onda to smatram sramotnim i krajnje nedostojnim jedne intelektualke i uz to još i dobitnice Nobelove nagrade”, zaključio je Henzel.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Polivanje Srbije…

Jedan dan u životu Herte Miler

Patrijarhu su odmah odgovorili, pred Hertom Miler ćute!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: