fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Милан Шкулић: Фолксдојчери су били велеиздајници, опрезно решавати питање њихове рехабилитације

Milan_Skulic
Милан Шкулић

Када би Немачка поставила питање имовине подунавских Немаца, онда би Србиjа могла да тражи накнаду штете за агресиjу Немачке на Југославиjу.

Недавна рехабилитациjа ђенерала Драже Михаиловића изазвала jе пуно полемике у Србиjи. Поново су се распламсале страсти између потомака четника и партизана. Србиjи и Србима jе потребно национално помирење. Нека се решавање компликованих питања, како ослободилачког, тако нажалост и братоубилачког рата, што пре препусти историjи.

Грађани Србиjе нису свесни да увелико теку неки други процеси рехабилитациjе, коjи далекосежно могу да нанесу велику штету и буду темељ нових великих неправди. Ради се о рехабилитациjи фолксдоjчера – некадашњих држављана Краљевине Југославиjе, коjи су после пораза нацистичке Немачке у Другом светском рату делом сами побегли или су од стране нових власти протерани. У односу на већину тих људи постоjе одређене одлуке, наjчешће несудских органа, коjима су они као припадници „немачке националности“ практично колективно санкционисани. Сада, користећи веома траљаве формулациjе Закона о рехабилитациjи, потомци неких од тих „домаћих Шваба“ траже да се њихови преци рехабилитуjу. Иако се то по правилу не спомиње отворено, основни мотив таквих захтева имовинске jе природе. Наиме, након што се добиjе рехабилитациjа, следећи логичан корак jесте захтев за повраћаj одузете имовине. Иако су фолксдоjчери у Немачкоj већ добили одређену „одштету“, тj. финансиjску помоћ, подносиоци захтева у поступцима рехабилитациjе то углавном не признаjу.

Српски судови морали би бити веома опрезни када решаваjу о рехабилитациjи фолксдоjчера. Треба имати у виду неколико чињеница коjе говоре у прилог да такве захтеве по правилу треба одбиjати. Са становишта како националног, тако и међународног права, ти људи су углавном били велеиздаjници. Они су се сами одрекли држављанства Краљевине Југославиjе и оптирали за Трећи раjх, те тако своjу судбину везали за судбину нацистичке државе. Већина домаћих Немаца мушког пола били су воjни обвезници, коjи се баш захваљуjући прописима саме нацистичке Немачке ни нису борили као воjници регуларне немачке воjске, већ су претежно били у саставу СС-а. За разлику од Вермахта, коjи на суђењу у Нирнбергу (у том погледу jе мишљење издвоjио совjетски судиjа Никиченко) ниjе обележен као криминално удружење, СС jе и формално проглашен злочиначком организациjом.

Сама Немачка jе свесна ових чињеница, што се често може уочити у угледноj немачкоj штампи. Немачки часопис „Шпигл” (бр. 3/2010), у специjалном издању посвећеном Другом светском рату, обjашњава да jе окупациjа Југославиjе била изузетно брутална, а посебно се као пример наводи стрељање хиљада цивила у Крагуjевцу и Краљеву.  Немачки новинар констатуjе да jе током окупациjе Југославиjе убиjено око 80.000 невиних талаца, а учешће у тим акциjама jе узела и СС дивизиjа „Принц Еуген”, коjу су претежно сачињавали подунавски Немци, односно фолксдоjчери. Овде се спомиње и егзекуциjа стрељањем и вешањем неколико десетина грађана Панчева током првих дана окупациjе. Главни џелат своjих суграђана био jе jедан домаћи Шваба, а читаве фолксдоjчерске породице су у свечаноj одећи и „упарађене” фиjакерима дошле да посматраjу погубљење своjих српских комшиjа. Таj и други слични злочини су, наравно, изазвали страшан гнев, а цех су онда, када се „ратна срећа променила”, нажалост платили и неки невини домаћи Немци.

Када би Немачка у билатералном контакту Србиjи поставила питање имовине подунавских Немаца (а тада нема логике да се то питање не наметне и Хрватскоj, Словениjи и БиХ), онда би Србиjа могла да покрене питање накнаде штете причињене агресиjом Немачке на Југославиjу и током невероватно сурове окупациjе, коjа се између осталог одликовала и ужасном пропорциjом слепе, крваве одмазде. За jедног убиjеног немачког воjника било би стрељано 100 Срба, док би 50 Срба главама плаћало рањавање Немца.

Када jе Чешка постаjала члан ЕУ она jе поставила услов да jоj се не поставља питање судбине немачке мањине, као ни њихове имовине. Опрезност мора да покаже и Србиjа. Садашња Немачка jе правна држава и угледни члан ЕУ. Србиjи пуно значе добри односи са Немачком, али то не значи да се мора прихватити став да су сви фолксдоjчери били невине жртве.

Писац овог текста jе донекле и „немачки ђак“. Године сам провео на усавршавању у Немачкоj, на чему сам веома захвалан своjим немачким приjатељима, али ме то наравно не спречава да баш као поштовалац немачке правне културе и идеjе правне државе изразим своj став о рехабилитациjи фолксдоjчера.

Аутор jе професор Правног факултета у Београду и председник Удружења правника Србиjе

Извор: НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО

 

Везане виjести:

ОКУПАТОР, А НЕ ПРЕСТОЛОНАСЉЕДНИК – Jadovno 1941.

Слободан Маричић: ФОЛКСДОЈЧЕРИ У ЈУГОСЛАВИЈИ …

њемачка и мађарска тjераjу потомке српских колониста!

Окупираном Србиjом харало 12 воjски – Jadovno 1941.

Одмазде окупатора – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: