fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Milan Nikolić: Nacisti Stepincu streljali brata a on s njima bio u „srdačnim odnosima“?!

Kako je nakon šta su mu nemački nacisti streljali brata, A. Stepinac mogao da održava „srdačnost odnosa“ sa ubicama svoga brata, enigme su za nas obične čitaoce! No nisu nerešive za istoričare, psihologe, sociologe, socijalne antropologe, psihoanalitičare, teologe, filozofe-etičare

Alojzije Stepinac (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Alojzije Stepinac (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

U dnevnom listu Politika 2. marta 2017. g. u rubrici „Pogledi“ objavljen je članak istoričara sa Univerziteta u Regensburgu (Nemačka) dr Darija Vidojkovića „Zašto Stepinac nikada ne može postati svetac“.[1] U njemu je autor opisujući celokupno držanje Stepinca tokom Drugog svetskog rata istaknuo njegovu „nepotrebnu srdačnost odnosa“ sa nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima, kao i sa ustašama. A to daje jednu novu i posebnu dimenziju ličnosti A. Stepinca, o čemu bi svoje mišljenje i objašnjenje trebali da dadu za to kvalifikovani stručnjaci istoričari ali i psiholozi, sociolozi, socijalni antropolozi, psihoanalitičari, teolozi, filozofi-etičari itd.; zbog onoga šta se desilo njegovu bratu Miji Stepincu.

Naime, nemačka nacistička okupaciona vojska 27. oktobra 1943.g. u okolini Karlovca zbog saradnje sa komunistima i partizanima streljala je Miju Stepinca, a on je brat biskupa Alojzija Stepinca. Zašto su nacistički okupatori streljali brata A. Stepincu a on je s njima bio u „srdačnim odnosima“? Kako je nakon šta su mu nemački nacisti streljali brata, A. Stepinac mogao da održava „srdačnost odnosa“ sa ubicama svoga brata, enigme su za nas obične čitaoce! No nisu nerešive za istoričare, psihologe, sociologe, socijalne antropologe, psihoanalitičare, teologe, filozofe-etičare itd.; koji odgovarajućim metodološkim pristupom i analizom mogu da dadu objašnjenje tog i takvog odnosa i ponašanja A. Stepinca prema nacistima. Na način da čitaoci mogu da razumeju i da shvate kako može da nastane takav psihološki, emocionalni i moralni odnos, i iz kakve ličnosti može da dođe to i takvo ponašanje prema ubicama brata.

čitalac Milan Nikolić

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

Livada: Stepinac je bio poklonik ustaške ideologije i …

Stepinac ne može biti svetac jer je bio osnovna poluga genocida

Alojzije Stepinac – čovek od najvećeg poverenja NDH | Jadovno …

Stepinac na pogrešnoj strani istorije | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: