fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Milaković: Nije lako biti Srbin u Vukovaru

Srđan Milaković
Srđan Milaković

Zamenik gradonačelnika Srđan Milaković pokazao je popis ubijenih Srba u Vukovaru. Na spisku su 42 imena ubijenih u julu i avgustu 1991. godine.

Dan nakon što je vukovarski HDZ zatražio da se zabrani rad Demokratskog saveza Srba tvrdeći da njegovi članovi iznose neistine o devedesetim godinama prošlog veka, zamenik gradonačelnika Srđan Milaković pokazao je popis ubijenih Srba u Vukovaru.

Na spisku su 42 imena vukovarskih Srba koji su ubijeni u julu i avgustu 1991. godine, a reč je o civilima koji sa ratnim dejstvima nisu imali veze.

-Ti su ljudi poreklom Srbi, to su civilne žrtve, i krivci koji su ih ubili nikada nisu odgovarali. U Vukovaru se govori o žrtvama, ali samo o žrtvama čiji su egzekutori pripadnici srpskog naroda – tvrdi Milaković.

Pozvao je gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu da proveri spisak i utvrdi da li je reč o osobama koje su nekada nešto nezakonito uradile, imale eksploziv u kući ili oružje.

– Najlakše je ljude etiketirati i nazvati ih velikosrbima, i to onda kada traže pravo za Srbe, upotrebu srpskog jezika i ćirilice. Za Srbe u Vukovaru nikada nije bila teža situacija, ne mogu da ostvare prava koja su im garantovana hrvatskim ustavom – kaže Milaković.

– Činjenica je da od devedesetih godina nisu vladale takve napetosti u Vukovaru kao danas i da je retorika sve sličnija onoj iz tog vremena. Jaz između Hrvata i Srba sve je veći i opasniji – kaže zamenik gradonačelnika Srđan Milaković.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

SLOBODAN JAKOVLjEVIĆ: Moj je otac u Vukovaru ubijen u junu …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: