Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Мерчепова поља смрти

Саво Штрбац
Саво Штрбац

Хрватска штампа објавила застрашујуће фотографије убијене дванаестогодишње Александре Зец и њене мајке Марије. Њих су у децембру 1991. године убили припадници Ескадрона смрти Томислава Мерчепа.

Загребачки Јутарњи лист објавио је застрашујуће фотографије тела дванаестогодишње Александре Зец и њене мајке Марије, које су у децембру 1991. године, заједно са њиховим оцем, односно супругом Михајлом, недалеко од Загреба, убили припадници Ескадрона смрти Томислава Мерчепа само зато што су били Срби.

Хапшења под притиском ЕУ?

Хапшење „ратних хероја“, како кажу у Хрватској, тешко подноси добар део тамошње јавности, а посебно политички врло утицајна удружења ратних ветерана. У „Веритасу“ сматрају да не било ни хапшења, ни оптужница, ни објављених фотографија, да нема притиска Европске уније да се затвори поглавље о правосуђу. „Мени је логичније да је неко из власти затражио да се објаве овакви снимци. Да није услова, ја сам уверен да не би били хапшени, али сада када је до тога дошло, жели се рећи, оправдано је њихово хапшење, видите шта су починили“, каже Саво Штрбац.

Уредништво Јутарњег листа одлучило је да објави фотографије, јер жели да упозори хрватску јавност због чега је Мерчеп у затвору и зато што су то документи који сведоче о страдању Срба у Хрватској и делима хрватских оружаних снага.

Лист наводи да су за та страдања делом одговорни и политичари који су штитили убице.

Јутарњи лист подсећа да је Хрватска влада ухватила главне учеснике два најважнија случаја: Томислава Мерчепа за убиства у Пакрачкој Пољани и поједине ликвидације у Загребу, почетком деведесетих и Ђуру Бродарца за нестанке српских цивила у Сиску.

Мерчепова крвава биографија

Име Томислава Мерчепа повезивано је са више ратних злочина које су починили припадници јединице којом је командовао током рата у Хрватској.

Мерчепу се на терет ставља противзаконито одвођење српских цивила на Загребачки велесајам (где се у павиљону 22, 1991. године, налазио логор), затим одвођење цивила са ширег подручја Пакрачке пољане, њихово мучење и ликвидације на тој пољани, које су починиле јединице резервног састава МУП-а под његовом командом.

Припадници јединце, познати као „Мерчеповци“, учествовали су и у ликвидацији чланова загребачке породице Зец, у децембру 1991. године. Они су, током ноћи, упали у кућу Милана Зеца и одвели га, заједно са супругом и ћерком, на Сљеме, недалеко од Загреба, где су их убили.

Jutarnji list

Због процедуралне грешке, „Мерчеповци“ су ослобођени кривичне одговорности за убиство породице Зец, а за злочине на Пакрачкој пољани оптужени су и осуђени само за убиство свог саборца Александра-Саше Антића. Томислав Мерчеп није био позван као сведок ни у једном од тих случајева.

Истрагу над Мерчепом и припадницима његове јединице Хашки трибунал препустио је хрватском правосуђу, коме је уступио и одговарајућу документацију.

Извор: РТС

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: