Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Memorijalni centar svim srpskim žrtvama

Datum objave: nedelja, 25 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Sramno je da ga odavno nismo već sagradili. Ugledajmo se na Jevreje koji sa posvećenošću čuvaju od zaborava svoje žrtve. Spomenik žrtvama genocida, kao simbol i opomena, trebalo bi da podseća na Jad Vašem u Jerusalimu.

Foto: in4s.net
Foto: in4s.net

Jednostavno, ukoliko se zatre svest o žrtvama uništava se to neophodno tkivo nacionalne svesti a to je solidarnost. Nesrećnicima koji su nastradali ta solidarnost danas ne znači mnogo ali bi značila njihovim porodicama.

Ko se danas još seća nenaoružanih vojnika mučki pobijenih po Sloveniji, nebrojanih civila u Hrvatskoj (Jasenovac, Oluja…), Bosni i Hercegovini (Bratunac…), na Kosovu i Metohiji.

Kada se jednom narodu iščupa koren sećanja na svoju prošlost, na svoje junake i vojne pobede. Kada mu se iščupa istorijski koren postojanja i bitisanja, on postaje zombi rulja. Takav narod gubi nacionalno dostojanstvo, poimanje državne svesti, prestaje da ima uzore i za njega više ništa nije sveto – pa ni žrtve koje su pale, da bi on danas uopšte postojao.

O pogromu Jevreja zna ceo svet, o onome što se dešavalo u Jasenovcu ne zna skoro niko. Odgovornost je naša. Jasenovac je za Srbe ono što je za Jevreje Aušvic.

Sve ono negativno, patološko i zločinačko što je karakterisalo naci-fašizam i njegove sluge dostiglo je vrhunac u genocidu nad decom. Ubijajući nejač, krvnici su pokazivali najmračniju stranu svoga bića. Na najsuroviji način uništavali su živote dečaka i devojčica, od kojih su mnogi bili još u pelenama.

Pa valjda su ove žrtve zaslužile bar jedan skroman MEMORIJALNI CENTAR. Jesu sigurno… zaslužili su ne skroman nego grandiozan MEMORIJALNI CENTAR. Zar je ovoliko godina trebalo… a nadam se da nećemo jiš dugo čekati…!

Ne znam zašto se čekalo i čeka… mi ne smemo gledati tuđe interese po gotovu po tom pitanju… moramo znati i to da glavna želja Hrvata je da se o njihovom kolektivnom zločinu ćuti, da niko ništa ne govori, da se nigde o njemu ne piše, a naša treba da bude suprotna, da se o tome priča, raspravlja i što je najvažnije piše, jer samo pisani trag ostaje za veka i vekova.

Jasenovac mora biti poruka i opomena generacijama koje stasaju da se zlo koje se desilo u ovom vremenu više nikom i nikad ne ponovi.

OVO NI JEDAN SRBIN NE TREBA DA ZABORAVI, JER TO NAM NE DOZVOLjAVAJU NAŠI IZMUČENI I NA NAJSVIREPIJI NAČIN UBIJANI I ZVERSKI MUČENI PRECI! SLAVA IM!

Zato nam je i preko potreban „MEMORIJALNI CENTAR SVIM SRPSKIM ŽRTVAMA“.

Ali za sve to treba nam podrška SRPSKOG naroda a sa tom podrškom dobićemo i podršku nadležnih institucija. Nadam se da će se i SANU uskoro oglasiti sa konkretnim merama… a veliku nadu polažem u akademika Vasilija Krestića.

Ohrabrujuće je i to da je Predsednik Srbije Tomislav Nikolić podržao inicijativu za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. veku .

Svaka čast predsedniče… pre svega zato što takvu podršku nismo imali od bivših predsednika od 1945. pa nadalje!!!

Ako hoćete da uništite jedan narod… uništite njegovu istoriju… tu vam rat nije potreban!!!

To se nažalost nama desilo i dešava… vreme je da se rasvestimo!!!

Ko razume… razumeo je.

(in4s.net)

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

Dragan Đogović: Memorijalni centar srpskim žrtvama …

Osnovati memorijalni centar srpskih žrtava u 20. vijeku …

memorijalni centar da obuhvati i vojnike jna ubijene u sloveniji


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top