fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MEMORIJALNI CENTAR DA OBUHVATI I VOJNIKE JNA UBIJENE U SLOVENIJI

Ranjeni vojnik JNA

Ranjeni vojnik JNA

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji apelovalo je danas da memorijalni centar koji će biti izgrađen u Beogradu za srpske žrtve stradale u ratovima dvedesetih godina prošlog vijeka obuhvati i vojnike nekadašnje JNA ubijene 1990. godine u Sloveniji.

Ovo udruženje osudilo je odluku da memorijalni centar, koji će biti izgrađen u Beogradu, obuhvati samo žrtve od 1991. do 1999. godine, i podsjetilo da je na Kosovu i Metohiji po dolasku međunarodnih snaga do 2000. godine kidnapovano i ubijeno više od 1.300 Srba i Roma.

„Građanski rat nije počeo 1991. godine u Hrvatskoj, već je krvavo počeo 1990. godine u Sloveniji ubistvima 55 nenaoružanih vojnika tadašnje JNA“, podsjetilo je Udruženje.

U saopštenju se ističe da je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih, civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji godinama od svih vlada Srbije tražilo izgradnju spomenika i osuđuje činjenica da uprkos tome ono nije uključeno u Odbor koji je donosio odluke o idejnom rješenju za spomenik srpskim žrtvama.

Ističući da niko nema prava da ignoriše žrtve, ovo udruženje je najavilo da će protestovati ukoliko na spomeniku ne budu imena svih Srba koji su pali kao žrtve sukoba devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

„Ako na tom spomeniku ne budu imena ubijenih vojnika u Sloveniji, kao i ubijenih civila, vojnika, policajaca 1998, 1999, 2000…2004 godine na Kosovu i Metohiji nemamo pravo da podržimo taj spomenik, već ćemo danonoćno ispred `Srpskog zida plača`, koji je postavljen ispred Narodne skupštine 8. jula ove godine zahtevati da grad dodeli lokaciju, a država izgradi spomenik u parku kod Predsedništva Srbije za sve Srbe“, navodi se u saopštenju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Za „Blic“ govore porodice vojnika ubijenih u Sloveniji 1991.

Istoričari demantuju Sonju Biserko: Jugu razbile Slovenija i …

Može li članstvo u Evropskoj uniji nekoga zaštiti od osude za …

SVI SLOVENAČKI ZLOČINI 1991. – Ubijanje civila, mladih …

ISKUSTVO I NAUK ZA ODNOSE IZMEĐU SRBA I SLOVENACA …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: