Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Memorijalna akademija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac i Donje Gradine

U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sinoć je održana Memorijalna akademija pod nazivom „Dno“.

Memorijalna akademija "Dno" Foto: SRNA
Memorijalna akademija „Dno“
Foto: SRNA

Memorijalna akademija počela je minutom ćutanja za sve nevino ubijene Srbe, Jevreje i Rome u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, a značaj sjećanja na nevino stradale žrtve tog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u uvodnom obraćanju istakli su načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

„Obilježavanje stradanja Srba, Jevreja i Roma u Donjoj Gradini i Jasenovcu je veoma važno podsjećanje i daj Bože da, kao što su Jevreji to uradili, i mi uvedemo Dan sjećanja na nedužno stradale samo zato što su bili drugačiji i ispovijedali neku drugu vjeru i zbog toga bili ubijeni u Jasenovcu i Donjoj Gradini“, rekao je Malešević.

On je dodao da su memorijalne akademije, iako potresne u svom sadržaju i prikazu, značajne da bi se očuvalo sjećanje na te žrtve, za mlade generacije koje dolaze, ali i za one koji nisu dosta toga čuli o stradanju naroda u vrijeme NDH.

Malešević je podsjetio da je to bio jedinstven slučaj da je negdje neko zatvarao djecu u logore i naglasio da generacije mladih moraju to da nauče, ne da bi se neko i negdje svetio, već da se to ne bi zaboravilo.

„Mi ne smijemo zaboraviti te naše žrtve, a upravo ovakve akademije i ova sjećanja, jeste da su potresna, način su da se sjećanje očuva i te akademije trebaju da izazovu osjećanja u ljudima, da nas podsjete na neki način i da žalimo, zašto da ne. Zašto ne da i danas neko pusti suzu za tim koji su nevini pokupljeni iz svojih kuća i zvjerski ubijeni“, izjavio je Malešević.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da se memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici, gradu koji je jedan od najstradalnijih gradova u Drugom svjetskom ratu u Evropi, tradicionalno priređuje uoči parastosa u Donjoj Gradini.

„Tom stradanju je uveliko doprinio i logor Jasenovac, njegova neposredna blizina, jer možemo slobodno reći da je tadašnja Bosanska Dubica bila dio tog sistema logora“, rekao je Zlojutro novinarima.

On je dodao da je obaveza podsjećati nove generacije na to šta se desilo u Jasenovcu da se tako nešto ne ponovi, ali i zbog toga da se i dalje insistira na tome da zločini u NDH budu proglašeni onakvim kakvi su zasta bili- genocidni.

„Za genocid je potrebno da se na teritoriji jedne države nastoji uništiti jedan narod, a NDH je imala rasne propise i te propise je sprovodila na cijeloj svojoj teritoriji. Zašto to poslije 70 godina nije uradila nijedna relevantna međunarodna institucija ne znam, ali znam da moja i naredne generacije na tome moraju insistirati“, rekao je Zlojutro.

On je naglasio da je to posebno važno u situaciji kada je vidljivo da se svako malo fašizam i nacionalizam bude, a da se na nekim područjima otvoreno veliča ustaštvo.

„Ne vjerujem da ima ljudi koji mogu takve zločine opravdavati“, rekao je Zlojutro i dodao da je sistem koncentracionih logora Jasenovac duboko urezan u svijest srpskog naroda, kroz priče malobrojnih preživjelih predaka, više nego kroz zvaničnu istoriju.

Direktor Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ Tanja Tuleković izjavila je da je muzičko scenski performans ovogodišnje Memorijalne akademije, koji su izveli glumci Dramskog studija „Artist“ iz Kozarske Dubice, sadržajno i vizuelno posvećen raskrinkavanju mita o logoru Jasenovac kao radnom logoru, a ne „tvornici smrti“, što je on suštinski bio.

Pored velikog broja građana, opštinskih, političkih i vjerskih zvaničnika, akademiji su prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i Perica Bundalo, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović i pomoćnik ministra za kulturu Milica Kotur.

Organizatori Memorijalne akademije su „Spomen-područje Donja Gradina“ i opština Kozarska Dubica.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Danas u Donjoj Gradini sjećanje na žrtve ustaškog zločina genocida

K. Dubica: Danas akademija u znak sjećanja na žrtve Jasenovca i Donje Gradine

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: